Aranygaluska - Édes csábítás
Ez az édesség valószínűleg a diétázók rémálma. Bár valljuk be, igazán nehéz nemet mondani egy ilyen ínycsiklandó, klasszikus édességnek.
Hozzávalók 6 adaghoz:
A tésztához:
- 30 g porcukor
- 250 g búzaliszt
- 30 g vaj
- 20 g friss élesztő
- Egy csipet só
- 1 db egész tojás
- 120 ml tej
- 1 db citrom héja
A vaníliasodóhoz:
- 750 ml tej
- 1 db vaníliarúd
- 7 db tojássárgája
- 50 g kristálycukor
- 40 g búzaliszt
- Kevés rum
A szóráshoz, kenéshez:
- 110 g darált dió
- 100g kristálycukor
- Reszelt citromlé
- 200 g olvasztott vaj
Elkészítés:
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal, és a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. A megkelt aranygaluskát 170 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.