3 isteni epres recept

Az eper a nyár egyik legfinomabb gyümölcse, szinte kivétel nélkül mindenki szereti. Sajnos nem sokáig érik, ezért akkor kell belőle feltankolni, amikor épp viszonylag olcsóbban kapható. Ha igazán ínyencek vagyunk, akkor nem elégszünk meg magával csak a gyümölccsel, hanem süteményt vagy levest készítünk belőle. Íme, három tuti recept eperből!
Eperleves
Hozzávalók:
1 narancs
15 dkg porcukor
1 vaniliarúd
60 dkg eper
2 szegfűszeg
2,5 dl édes vörösbor
Elkészítés: A narancshéjat vékony szeletekre vágjuk, majd 5 dl vizet cukorral és a vaníliarúddal felforralunk. Beletesszük a narancshéjat, puhára főzzük, majd lehűtjük. Az eper felét leturmixoljuk, hozzáadjuk a cukorszirupot a bort és a szegfűszeget, majd 4 órát állni hagyjuk a hűtőben. Tálaláskor a maradék epret kettévágjuk, tálkákba helyezzük, és ráöntjük a gyümölcsös szirupot.
Epres-kekszes
Hozzávalók: (5 darabhoz)
A kekszhez:
175 g liszt
75 g porcukor
75 g vaj
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
10 ml tejszín
fél csipet só
citromhéj
A töltelékhez:
500 g friss eper
porcukor
reszelt citromhéj
A habhoz:
tejszín
porcukor
1 db vaníliarúd belseje
Elkészítés: A kekszhez először összekeverjük a lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, sót. Hozzáadjuk a hideg vajat, a reszelt citromhéjat és összedolgozzuk morzsává. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt majd összegyúrjuk. Egy eléggé morzsálódó, nehezen kezelhető tésztát kaptunk. Az összegyúrt tésztából 1cm vastag és 6 cm átmérőjű köröket formázunk. A tetejét megkenjük egy kis tejszínnel és megszórjuk néhány gramm kristálycukorral, majd 15 perc alatt 220 fokon szép világos aranybarnára sütjük.
Az epret feldaraboljuk, a felét összeturmixoljuk, a másik felét nagyobb darabokban tesszük hozzá, ízlés szerint porcukrot adhatunk hozzá. Hagyjuk állni egy kicsit, hogy levet eresszen. A tésztát félbevágjuk, az alsó felére tesszük az összetört epret, a tejszínhabot és ráhelyezzük a kalapját.
Epres madártej
Hozzávalók:
1,25 liter tej
1 vaníliarúd
30 dkg eper
4 tojás
100 gramm méz
1 csomag vaníliás vagy epres pudingpor
1 citrom
Elkészítés:Egy fazékban összeforraljuk a tejet a félbevágott vaníliarúddal majd félretesszük hűlni. Majd kiszedjük belőle a rúddarabokat. Félbevágjuk az epret és összeturmixoljuk a tej egyharmadával. A maradék tejben főzzük majd ki a habgaluskákat. A kész epres turmixot félretesszük, és szétválasztjuk a tojásokat.
A tojásfehérjékből habot verünk közben beletesszük a mézet és ezután kemény habbá verjük.Egy fazékban felforraljuk a megmaradt vaníliás tejet. A forrásban lévő tejbe beleszaggatjuk a tojáshabot. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, és félretesszük őket. Amikor az összes habgaluska kifőtt a vaníliás tejhez öntjük az epres turmixot. Ezután a tojássárgáját meg a pudingport kézi habverővel összedolgozzuk. Apránként hozzákanalazzuk az epres-vaníliás tejet. Ezt átöntjük a fazékba, és gyenge lángon kézi habverővel kevergetve besűrítjük az epres madártejet. Kiszedjük tálkákba, ha már teljesen kihűlt, tálalásig betesszük a hűtőbe.





























