3 frappé házilag
Ebben a meleg időben nem mindig fűlik a fogunk a forró kávéhoz, inkább valami hűsítő ital után áhítozik a szervezetünk. Ilyenkor tökéletes választás egy finom frappé, ami egyszerre élénkíti fel a testet és a fáradt agyat egyaránt.
Fahéjas Frappé
Hozzávalók 2 főre:
• 1 csésze jégkocka
• 1 csésze őrölt kávé
• negyed csésze kávélikőr
• 1 teáskanál cukor – per csésze
• ízlés szerint őrölt fahéj
• negyed csésze tejszín vagy tej
• díszítéshez tejszínhab illetve egész fahéj
Elkészítés:
Az előre lehűtött kávét, likőrt, tejszínt, cukrot, jégkockát, teáskanálnyi fahéjat, és a tejszínt vagy tejet összeturmixoljuk, addig míg a jég kásás nem lesz. Kiöntjük az előre odakészített poharakba, s a tetejét ízlés szerint tejszínhabbal és fahéjjal díszítjük.
Görög Frappé
Hozzávalók 1 főre:
• 3 kiskanál cukor
• 3 kiskanál instant kávé
• 2 dl hideg víz
• 0,6 dl tej
• 3 db jégkocka
Elkészítés:
A kávét egy kevés cukorral és vízzel együtt összeturmixoljuk úgy, hogy sűrű és habos legyen. Majd ezt az egyveleget a kikészített poharakba öntjük, s hozzáadjuk a maradék vizet, cukrot, s tejet; végül beletesszük a jégkockát, és az egészet összekeverjük.
Málnás Frappé
Hozzávalók 2 főre:
• 25 dkg málna, ami fagyasztott is lehet
• 3 evőkanál málnalikőr
• 1 evőkanál málnalekvár
• 40 dkg málnafagylalt
• fél liter tej
• 7 dkg Ramaas összetört keksz
• csokoládé a díszítéshez
Elkészítés:
A már felolvasztott málnát turmixoljuk össze, majd szűrjük le a magokat. Ehhez a adjuk hozzá a likőrt és a lekvárt, majd adjuk hozzá a tejet és a fagylaltot is. Turmixoljuk össze, majd rakjuk hozzá a jeget is. A maradék málnákat rakjuk a poharak aljára, s erre öntsük rá a kapott egyveleget. Díszíthetjük csokoládéval vagy más finomsággal is.