5 egyszerű lépés, amiket ismerned kell, ha lakásfestésre adod a fejed

Van, aki csak pár évente, míg más akár gyakrabban is vállalkozik a nagy feladatra, hogy átszínezze otthonát. Nagy munka, de ha lépésről-lépésre haladunk, gyorsabb és szebb munkát tudunk végezni.

1. Tisztítsd meg a falakat, de ne ess túlzásba

Ahhoz, hogy egyenletesen fel tudd kenni a festéket, elkerülhetetlen a kosz, zsíros foltok és ragasztómaradványok eltávolítása. Azonban ha túlzásba esel, és túl sokat csiszolsz le a rétegből, glettelned kell, hogy újra egy síkba kerüljön a fal. Azt javasoljuk, hogy finom szemcséjű csiszolópapírt használj és csak kisebb mozdulatokkal dolgozz, hogy elkerülhesd a glettelés maceráját.

2. Csak jó alapokra érdemes festeni

A festés másik megkerülhetetlen mozzanata az alapozás. A mélyalapozók használatának elsődleges célja a falfelületek szívóhatásának csökkentése, kiegyenlítése, a régi vakolatok, krétásodó festékrétegek megerősítése és a fedőréteg tapadásának, azaz a falfesték egyenletesebb elterülésének elősegítése.

Ezen a lépésen tényleg nem érdemes spórolni, hiszen ha megfelelően alapozod a festeni kívánt felületet, megelőzheted, hogy az csíkos vagy foltos maradjon. Ezzel kapcsolatban nyugodtan kérd ki szakember véleményét, de a különböző videómegosztó portálokon is számos oktatóvideót találhatsz akár a teljes festési folyamatról.

3. Ne izgulj a szagok miatt

Attól tartasz, hogy napokig kellemetlen festékszagú lesz a lakásod? Ez aztán tényleg ne tartson vissza otthonod kicsinosításától, hiszen ma már számos olyan festék közül válogathatunk, amik eleve illatosítottak. Ezzel könnyedén megúszhatod a lakásban napokig terjengő festékszagot, ami helyett így csak a falakból száradás közben párolgó kellemes aroma marad.

4. Menj biztosra, végezz próbafestést!

Amikor rászántad magad a festésre, a kiválasztott festékből kenj fel egy mintaadagot a falra egy kisebb felületre, hogy lásd, hogyan változik a színe a különböző napszakokban. A profi szobafestők azt szokták javasolni, hogy a papíron lévő színmintánál mindig eggyel világosabbat válasszunk a falra, az lesz a tökéletes számunkra.

5. Az ajakápoló és a vazelin a barátod

Tartasz attól, hogy összekened a tükröd vagy ablak szélét? Kend be színtelen ajakápolóval vagy vazelinnel! A festés végeztével egy mozdulattal le tudod törölni, és nem kell többé aggódni a pacák és pöttyök miatt. Ajtófestésnél különösen jól szolgál, ha épp nincs kéznél festőszalagod.

Fess és utazz a Poli-Farbéval! (x)

Amszterdam, London, Párizs, Prága vagy Róma? Hová utaznál szívesen? 2019. március 18. és augusztus 31. között érdemes a nyereménymatricával ellátott Poli-Farbe Platinum és Poli-Farbe Platinum matt latex 2,5 és 5 literes kiszerelésű dobozokat keresni a festék-szakkereskedések és barkácsáruházak polcain. A dobozokban egy-egy nyereménykártya található, az ezen található kód biztosítja az esélyt, hogy partnereddel közösen elutazhass az öt európai nagyváros egyikébe. A sorsolás részletei és feltételei, valamint a regisztráció a polifarbe.hu/nyeremenyjatek oldalon érhetőek el.

*Poli-Farbe Platinum matt latex Bársonyvirág (B40)

Fotók: Poli-Farbe Kft.
A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!