Lifestyle

A rettegett orosz árnyékhadsereg tagja volt, most kitálalt az Ukrajnát is megjárt zsoldoskatona

Ez az első alkalom, hogy megszólal a Putyin magánhadseregeként is emlegetett hírhedt Wagner-csoport egyik volt zsoldosa.

A Wagner-csoport titkai

Első ízben szólalt meg egy volt zsoldos a hírhedt Wagner-csoportból. Marat Gabidullin a Vlagyimir Putyin magánhadseregeként emlegetett ultratitkos milícia tagja volt, amelynek létezését hivatalosan nem is ismerik el Oroszországban – írja a Euronews.

A férfi 48 évesen a börtönben hallott először az alakulatról. Mivel gyilkosságért ült, ezért nem szolgálhatott tovább az orosz hadseregben, de a zsoldosseregben a büntetett előélet nem volt kizáró ok. Őt 2015-ben a Donbászba, utána pedig Szíriába küldték.

Többet kerestünk, mint az orosz átlag, és amikor bevetésen voltunk, olyan bérünk volt, mint egy szenior menedzsernek, több mint 3000 euró (átszámítva több mint egymillió forintnak megfelelő összeg - a szerk.)” – mondta el a francia állami televízió munkatársának a férfi, aki azt is elmondta, bár a Wagner-csoport hivatalosan nem létezik, az oroszok tudják, hogy őket soha nem vonják felelősségre az akcióikért. „Etikai kódexről szó sem volt, kizárólag a katonai célok számítottak. Más különítményekhez képest voltak kiskapuk, a parancsnokok szabad kezet kaptak, sokkal kevésbé voltak aggályaik, mint nekem. Nem voltak törvények, vagy morális megfontolások. A cél mindig szentesítette az eszközt, függetlenül attól, hogy milyen veszteségekkel járt” – fogalmazott a volt zsoldoskatona, aki könyvet írt az orosz árnyékhadseregben átéltekről.

A rettegett magánhadsereget a mostani orosz invázióban is bevetették, a német hírszerzés szerint a bucsai vérengzést is nagyrészt a zsoldosok követték el. Az ukrán frontokon állítólag több tucatnyian haltak meg a Wagner-csoport tagjai közül. A hivatalos orosz statisztikákban a számuk soha nem fog megjelenni.

Az orosz hírügynökségek jelentették be, hogy meghalt az első orosz civil Oroszország ukrajnai inváziójában. Az áldozat egy határmenti településen hunyt el, egy tüzérségi támadás következtében.

Leadfotó: facebook.com/montenegrokingdom

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Egészség
Valószínűleg hallottál már arról, hogy az, amit a testünkbe viszünk - például a gyorsétel, a cigarettafüst és az alkohol - közvetlen hatással van az egészségünkre. De mi a helyzet azzal, amit a...
Lifestyle
A kávé hűtőbe helyezését általában biztonságos tárolási módnak tekintik, de nem minden esetben tökéletes módszer, így bizonyos szabályokat feltétlenül szükséges betartani.
Sztárok
Tegnap este főleg, de még ma is szinte az egész ország Csoboth Kevin nevét skandálja. A skótok elleni bombagólját még sokszor meg fogjuk nézni.