Vigyázz! Ezek a szobanövények mérgezőek!

Minden kisgyermekes szülő tudja, hogy a csöppségek össznépi hobbija, hogy környezetük felfedezése közben mindent a szájukba vesznek. Ennek a kóstolgatásnak sok esetben szobanövényeink is áldozatul esnek, de ez még a legkisebb probléma. Ugyanis sok kedvelt virágunk olyan mérgeket termel, ami veszélyes gyermekeinkre. Íme néhány növény, a veszedelmesebb fajtából.

 

 

 

 

Buzogányvirág

Ez a kontyvirágféle (Diffenbachia) a trópusi dzsungelekben honos, egyszikű növény, mely igen változatos mintázattal kápráztat el minket. Sajnos minden része mérgező kalcium-oxalátot, oxálsavat,és cyanogén-glükozidot tartalmaz. A gusztusos virágzat megóstolása fájdalmas következményekkel jár: a szájban, torokban égő érzést kelt. A kialakuló ödéma miatt nyelési zavarok és beszédképtelenség léphet fel.
Ellátás:
A ha megtörtént a baj, itassunk sok folyadékot a kicsivel, amíg a segítség megérkezik. Előfordulhat, hogy a doktor gyomormosáshoz folyamodik, bár. Halálos kimenetelű mérgezés ennél a növénynél nem ismert.Könnyezőpálma

Ez az Afrikából származó, hatalmas levelű növény (filodendron), akár harminc évig is elélhet. Látványos megjelenése és lakótelepi igénytelensége miatt az egyik legkedveltebb szobanövényünk. Pikkelyes légzőgyökerei, és az életében egyszer hozott, kukoricacsőre emlékeztető virága olyan erős mérget tartalmaznak, amit az őserdei törzsi népek nyílméregnek használnak. Pont ezek a csáp szerű léggyökerek csábítják a lurkókat, hogy letépjenek párat, mivel számukra szemmagasságban nőnek. Ha a letépett gyökerek nedve a bőrre, vagy a szájba kerül, azonnal megjelennek a tünetek, melyek a bőr kivörösödése és a szájban jelentkező maró érzés. Ennél a méregnél is felléphet nyelési nehézség, beszédképtelenség a duzzanat okán.
Ellátás:
Ha csak bőrre került a méregből, azt bő vízzel lemosva megszűnnek a tünetek, és nem járnak következményekkel. Amennyiben szájába vette a kicsi a mérgező részeket, mindenképp hívjunk orvosi segítséget!

 

Fikusz

A fikusz, egy Indiából származó örökzöld, eperfa féle. A szobafikuszok szárában és levelében egyaránt előforduló nedvektől jobb óvakodni. A tejnedv többek közt gyantát, kaucsukot, kumarint is tartalmaz. A „Fikusz menüből” eléggé be kell lakmározni hogy komoly tüneteket okozzon, ezek legtöbb esetbe hasi fájdalomban, hányásban jelentkeznek. Egészen kicsi gyerekeknél persze nagyobb hatást fejt ki a méreg, így aránylag kisebb mennyiségben is okozhat akár fulladást is.
Ellátás:
Azon nyomban értesítsük az orvost, ha gyermekünkön jelentkeznek a tünetek, és valaki megrágta a fikuszunkat. A mentő kiérkezéséig sok vizet, és aktív szén tablettákat adunk a kicsinek.

 

Ciklámen

Föld alatti gumója erősen mérgező A mediterrán térségben őshonos, hazánk erdeiben is előforduló élénk színű virág nagyon népszerű szobanövénynek számít. Könnyen hozzáférhető részei enyhén, gyökérgumói viszont súlyosan mérgezők. A 2-3 centis szabálytalan alakú gumók szaponint, és cyclamin glükozidot tartalmaznak. Egy-két gumó elfogyasztása hányást, hasmenést, fájdalmakat valamint általános rosszullétet eredményez. Kettőnél több gumó befalása esetén súlyosabb tünetek is megjelenhetnek: szédülés, görcsök, fokozott izzadás, akár nehézlégzés és átmeneti bénulás is.
Ellátás:
A legfontosabb a hánytatás, és az orvos értesítése, aki alkalmazhat gyomormosást, adhat hashajtót vagy aktív szenet. Erősebb mérgezés esetén, a fellépő görcsök és a légzési elégtelenség is kezelésre szorulnak.

 

Oldalak