Egy évvel a botrány kirobbanása után elkészült a Vígszínház etikai kódexe

A jövőbeni hatalmi visszaéléseket kívánják ezzel visszaszorítani.

Mérföldkőnek számít a Vígszínház etikai kódexe

Hétfőn lépett életbe a Vígszínház etikai kódexe, ami a dolgozók jogait védi. A dokumentum azt is hivatott elősegíteni, hogy ne ismétlődhessen meg a tavalyi botrányhoz hasonló, amikor Eszenyi Enikő akkori igazgatót több mint hatvan színész és színházi dolgozó vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel.

Több hónapos munka után, szakértők, ügyvédek, a Biztonságos Terek Alapítvány, a Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete és az intézmény Művészeti Tanácsa bevonásával elkészült a Vígszínház Etikai Kódexe és Eljárási Rendje. A színház célja, hogy olyan munkahelyi környezetet biztosítson munkavállalói és szerződéses partnerei számára, amely biztonságos, mindenféle hatalmi visszaéléstől, erőszaktól és zaklatástól mentes, és amely az emberi méltóság kölcsönös tiszteletben tartásán alapul” – írta a Vígszínház.

Az előzmények ismeretében a szakmában és az egész világban zajló folyamatok miatt fontosnak tartottuk, hogy létrejöjjön egy ilyen dokumentum. Egy tiszta keretrendszer önmagában visszatartó erő. Ki-ki tudja, milyen következményekkel jár a normák megsértése. Össze kellett egyeztetnünk etikai kérdéseket a jog világával, mindezt a színház sajátos munkarendjébe ágyazva. Fontos, hogy élni és ne visszaélni lehessen a kódex kínálta szabályrendszerrel. Tisztességes, átlátható eljárás keretében legyenek kivizsgálva ezek az esetek” – mondta el Rudolf Péter, az intézmény igazgatója.

A színház igazgatója elmondta, mérföldkőnek tekintik az etikai kódex létrejöttét a magyar színházi életben. „Természetesen az elsődleges cél olyan légkört teremteni, amelyben a hatalommal való visszaélés vagy a szexuális abúzus fel sem merülhet. Bízom benne, hogy a lefektetett keretek segítenek abban is, hogy a szakmánkról kialakult kép pozitív irányba változzon. Mi mindent megteszünk ennek érdekében. Sok minden zaklatta fel, keserítette meg a mindennapjainkat az elmúlt időszakban. A munkára, a jövőnkre szeretnénk koncentrálni! Színházat csinálni csodálatos játék, ez egy csodálatos közeg, ami nélkül nem tudnunk létezni, sem mi, sem a világ” – emelte ki Rudolf Péter.

A Vígszínház mindent megtesz azért, hogy biztonságos munkahelyi légkört teremtsen a színház dolgozóinak és szerződéses partnereinek. Ennek érdekében széleskörű egyeztetések és több száz órányi szakértői munka után létrejött a Vígszínház Etikai Kódexe, ami biztosítja, hogy a panaszosok, bejelentők megfelelő fórumon tudjanak segítséget kérni és kapni. Az etikai eljárási rend létrehozásával a cél, hogy tisztázni lehessen a zaklatással kapcsolatos, illetve a hatalommal való visszaéléses ügyeket. A szabályzat másik fontos eleme, hogy definiálja, illetve meghatározza az etikus viselkedés keretrendszerét.

A Vígszínház Etikai Kódexe és Eljárási Rendje ide kattintva olvasható.

Nem is gondolnád, hogy hazánk egyik legextrémebb színháza egy barlangban található.

Leadfotó: facebook.com/vigszinhaz

Oldalak