Gondoltad volna? A véletlennek köszönhető a világ legfinomabb csokija

Elég volt egy apró "hiba" és megtörtént a csoda, ami manapság már a védejegyét adja a világ egyik legkedveltebb csokoládé márkájának. Jöhet egy kics csoki történelem? Olvass tovább!

Kr.e. 3500

Ha teljesen a kezdetekig akarunk visszanyúlni, akkor Kr.e. 3500-ig utazunk, ugyanis állítólag ekkor használták fel először a kakaóbabot a Mayo-Chinchipe kultúrában az ecuadori Santa Ana (La Florida) városában. A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként is használták. Az első igazolt feljegyzések szerint viszont az aztékok „cacahuatl”-ból, azaz kakaóbabból készített „xocolatl”(keserűvíz) nevű ősi italát a Mexikót meghódító spanyol Hernando Cortez fedezte fel Európa számára 1519-ben. A megpörkölt, héjától megtisztított kakaóbabot megőrölték, puha tésztává gyúrták, hideg vízzel habosra keverték és fűszerekkel, később cukorral édesítették. Franciaországba 1615 körül érkezett, III. Fülöp spanyol király leánya, Ausztriai Anna hozományával. Pályafutását itt gyógyszerként kezdte, patikusok készítették el és frissítő, erősítő szerként ajánlották. Reggeli és társasági italként XIV. Lajos udvarában talált igazi otthonra. A hódításairól híres Casanova a forró csokoládét például a szerelem elixírjének nevezte, és többre tartotta a pezsgőnél is.

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

csokoládé, csoki, lindt, véletlen, történet, történelem, kakaó, kakaóbab

A szilárd étcsokoládé viszont már a 19. század találmánya. Formája kezdetben hengeres volt, ezért az ördög szarvának is nevezték. Gyártásának egy holland vegyész, Conraad Van Houten adott lendületet 1828-ban a kakaópor és a kakaóbabból sajtolt kakaóvaj előállításával. A kakaómassza, kakaóvaj, cukor, fűszerek és ízesítők összedolgozásán alapuló gyári technológia a gőzgépek munkába állításával teljesedett ki, melyet a svájciak fejlesztettek tovább: 1875-ben Henri Nestlé és Daniel Peter összeházasította a csokoládét a tejporral, ennek köszönhetően pedig megszületett a tejcsokoládé. Négy évvel később Rodolphe Lindt egy véletlennek köszönhetően bevezette a konsírozás műveletét, amitől a csokoládé krémessé vált. Na de mi is történt itt pontosan? Lapozz és mutatjuk!

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Leadfotó/Fotó: 123rf.com, Forrás: wikipedia, bonbonetti.hu

Oldalak

Sztárok
Katalin hercegné karácsonyi koncertjén természetesen jelen volt Vilmos herceg, valamint három közös gyermekük is, a bájos família láttán pedig a népszerű testbeszéd-szakértő szokatlan dologra lett...
Lifestyle
Fény derülhet a Nyilas egy titkára. Napi horoszkóp.
Fashion&Beauty
Felejtsd el a klasszikus parti ruhát – Demi Moore csillogó nadrágkosztümje maga a modern, ünnepi elegancia csúcsra járatott formában.
Sztárok
Ha egyszer III. Károly búcsút int a trónnak — akár halálával, akár lemondással —, akkor Vilmos herceg veszi át az uralkodást, és vele együtt a királyi család arculata is gyökeresen megváltozik.
Lifestyle
A Halak számára 2026 érzelmileg felkavaró, mégis rendkívül tanulságos év lesz, amelyben szerelem, pénz és egészség terén is nagy fordulatokra számíthatnak.
Utazás
Ha valaha már ragadtál a reptéren, mert törölték a járatodat akkor pontosan tudod, mennyire stresszes tud lenni ez a helyzet – de van néhány tipp, amivel megőrizheted a nyugalmadat.