Átnevezik Magyarország megyéit

A kormány célja a módosítással, hogy "biztosítsa az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományainak továbbélését".

"A Téma című műsorunkat látták Csongrád-Csanád vármegyéből!"

A kormány egy, a 2023. évi költségvetéshez benyújtott törvénymódosító javaslatcsomagja szerint visszaállítanák Magyarországon a vármegyéket - írja a HVG.hu. Hazánk 19 fő közigazgatási egységét tehát a jövőben hivatalosan is a "vármegye" megjelöléssel kell majd illetni.

"A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyarállamiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti" - indokolta döntését a kormány.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a "vármegye" kifejezést a köznyelvben is széles körben alkalmaznák majd. A mindennapokban valószínűleg egyszerűbb és praktikusabb lesz továbbra is a "megye" szót használni.

Balogh Judit, a Szeged TV Téma című műsorának műsorvezetője ugyanakkor már a következő szavakkal köszönt el a nézőktől a friss adás végén: „Önöknek pedig nagyon köszönöm a figyelmet, Téma című műsorunkat látták Csongrád-Csanád vármegyéből!”

A javaslatcsomagban az is szerepel, hogy a kormánymegbízottakat mostantól főispánoknak kell nevezni. Az indoklás szerint mindez azért vált szükségessé, mert "a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek”.

Fotó: 123rf

Ankara még decemberben jelentette be, hogy kérvényezni fogja a világszervezetnél Törökország nevének megváltoztatását.

Leadfotó: 123rf

Oldalak