Lifestyle

Pontosan 100 éve próbált meg visszatérni a trónra az utolsó magyar király

Miután Magyarországot köztársasággá kiáltották ki, IV. Károly két alkalommal is megpróbált visszatérni a trónra, sikertelenül.

Trónfosztott királyság

Senkit nem hibáztatunk, ha mostanra kissé megfakultak a történelem órai emlékei, végtére is a tizenkilencedik és a huszadik század fordulóján olyannyira felgyorsultak a történések, hogy igencsak könnyű belegabalyodni az események sorozatába. Ekkoriban – az 1867-ben alapult Osztrák-Magyar Monarchia végnapjaiban – került kalandos úton a trónra IV. Károly.

Bár neveltetése kiskorától kezdve trónörököshöz illő volt, nem volt magától értetődő, hogy egyszer uralkodó lesz belőle. Károly csak 1906-tól kapott komolyabb figyelmet az udvartól, amikor apja gégerákban meghalt. Mivel Ferenc József elsőszülött fia, Rudolf trónörökös 1889-ben meghalt, majd Ferenc József unokaöccse, Ferenc Ferdinánd főhercegnek, mint következő trónörökösnek, rangon alul kötött házassága feltételeként le kellett mondania saját gyermekeinek trónigényéről, apja révén Károly főherceg előrébb került a trónörökösök listáján. Ferenc Ferdinánd 1914. június 28-án Szarajevóban merénylet áldozatává vált, Ferenc József pedig 1916. november 21-én elhunyt, így a trón Károly főhercegre szállt.

IV. Károlyt 1916. december 30-án koronázták meg Budapesten. A koronázásra a Mátyás-templomban került sor, ahol – a koronázások történetében első ízben – a magyar himnuszt énekelték, nem a Gott erhalte kezdetű császári himnuszt. Vele együtt magyar királynévá koronázták feleségét, Zita császárnét.

A király egy társadalmilag, politikailag és katonailag is labilis országot örökölt, és egy egyre kilátástalanabb küzdelem, az első világháború közepébe csöppent. Nem is húzta sokáig, 1918. november 11-én Ausztriában, 13-án eckartsaui nyilatkozatával Magyarországon lemondott uralkodói jogairól. Kétévi uralkodása után Ausztriát és Magyarországot köztársasággá kiáltották ki. Károly nem mondott le, de az új államformát elfogadta, és Svájcba költözött. De a magyarok nem ekkor látták őt utoljára…

Lapozz a folytatásért!

Fotó: Wikipedia

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.
Fashion&Beauty
A haj egészsége nemcsak attól függ, hogy mit viszünk be a testünkbe, hanem attól is, hogy milyen gondoskodást nyújtunk hajszálainknak.