Lifestyle

Új tanév – mit érdemes tudni, mielőtt hátizsákot választunk a gyereknek?

Az iskolai hátizsákok csak arra várnak, hogy a gyerkőcök vállaikra dobják őket. Aztán jöhet a becsengetés, kezdődhet az év. A kérdés már csak az, hogy a vásárlás előtt milyen szempontokat célszerű figyelembe venni, ha a cél a tökéletes modell megtalálása?

A részletek is lényegesek?

A legfőbb kritériumokkal a legtöbben pontosan tisztában vannak, ha az iskolai hátizsákok közötti válogatásról van szó. Ergonomikus, párnázott, légáteresztő kialakítás, megfelelő méret, praktikus belső kivitel. Viszont akad egy-két olyan tényező, amik tulajdonképpen már-már eltörpülnek a legfőbb csapásirány mellett, mégis hosszú távon a meglétük rengeteget adhat hozzá a kiszemelt táska örömteli hordásához, alkalmazásához. Nézzük meg közelebbről, melyek ezek a paraméterek!

A vállpánt vége lehet hagyományos, vagy mágnessel, esetleg bújtatóval ellátott. A CCC széles választékában mindegyikre bőven akad példa. Ami azonban mégis megfontolásra érdemes, hogy a mágneses vagy bújtatós variációknál a szabadon lengő vállpánt rész könnyedén eltüntethető, azaz nincsen zavaró himbálózás, nem akadhat bele semmibe, nem akadályozhatja a karok mozgását, nem okozhat kényelmetlenséget. Ez főleg eleinte bír komoly jelentőséggel, amíg a gyermek kisebb, és a vállpántból egy jó darab szabadon lóg, hiszen idővel ez a rész egyre kisebbé válik, ám amíg ez nem történik meg addig sem kell elviselni azt, ami egyébként orvosolható, jelen esetben eltűrhető, befűzhető.

A fluoreszkáló fényvisszaverő csíkok sokkal jobban képesek felhívni a figyelmet, mint a sima verziók, ami nagyon jól jön ítéletidőben, szakadó esőben, alattomos ködben, vagy történetesen havazásban. Vagyis például az önmagában fluoreszkáló csíkra nem kell, hogy rávetüljön az autó reflektorának fénye, már önmagában látható, ezáltal a sofőrök sokkal hamarabb kiszúrhatják a gyerkőcöt, mint egyébként.

A derékpánt megléte opcionális, de megéri vele élni, ugyanis általa optimális súlyeloszlás biztosítható. Ez manapság, amikor a sulis táskák több tíz kilót nyomnak, aranyat ér. Azoknak a lurkóknak is erőteljesen ajánlható, akik gerincferdüléssel élnek együtt, mert így megelőzhető az állapot súlyosbodása, és természetesen ha még nem alakult ki deformitás, akkor a derékpánt közbenjárásával egy az egyben megvalósulhat a prevenció. Elképzelhető, hogy ezeket a modelleket biztosabb személyesen felpróbálni azért, hogy minden pont oda essen, ahol praktikus. A CCC üzleteiben ez könnyedén megtehető, így a félrenyúlás kockázata nullára redukálható.

Milyen a legjobb fedélkialakítás?

Különösen kisgyerekek esetében ildomos olyan modellben gondolkodni, aminek a fedele pillanatok alatt felnyitható vagy lezárható. A mágneses vagy tépőzáras variánsok kínálják a legnagyobb kényelmet, egyúttal hatékonyság terén is az élen teljesítenek. Később pedig jöhetnek a csatos alternatívák, amikhez kell egy kis erő, meg pozicionálás, de maximális védelmet és helytállást borítékolnak.

Mi a helyzet az extrákkal?

A CCC online felhozatalában akadnak olyan típusok, amik vagy eredendően, vagy beszerezhető módon rendelkeznek mellpánttal és/vagy vállpántszűkítővel. Ezek a lehetőségek tovább fokozhatják a táskahordás komfortérzetét. A mellpánt általában csúszka közbenjárásával állítható, és a segítségével a vállpántok rögzítése könnyedén megvalósulhat. A szűkítők célja, hogy a vállpántok illeszkedése száz százalékossá váljon, úgyhogy különösen hosszú távon megéri ezekre is odafigyelni.

Végül kamaszoknál aranyat ér, ha a táska szellőző csatornákkal rendelkezik, mert így a hátrész kevésbé izzad meg, de amúgy ez a fajta előny minden korban kiélvezhető, és nagy eséllyel csökkenthető a megfázások száma.

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A Halálos iramban filmek sztárja sajnos már 10 éve nincsen köztünk.
Lifestyle
Senki sem halaszthatja utolsó pillanatra a karácsonyi bevásárlást.
Lifestyle
Nagyot veszített volna a világ ízek szempontjából, ha Sárközi Ákost nem sodorja az élet a gasztronómia felé.