Tilos megfőzni és mikrózni is: így kell elkészíteni a tökéletesen roppanós virslit

Nem véletlen, hogy a virsli sokszor gumis, íztelen vagy szétreped – szinte mindenki elrontja az elkészítését. De most kiderül, mi a tökéletes módszer.

A tökéletes virsli

A virsli a magyar háztartások egyik leggyakrabban fogyasztott készterméke, ami gyakorlatilag bármikor bevethető: reggelire, vacsorára, vagy akár egy gyors ebédként. Annyira magától értetődőnek vesszük, hogy sokan már gyerekkoruk óta ugyanúgy készítik: bedobják forró vízbe, felforralják, majd várják, hogy a héja szétpattanjon – akkor biztosan “kész”. Mások a mikrózás kényelmét választják, és pár perc alatt próbálják rohanás közben ehetővé tenni. A végeredmény azonban sokszor csalódást kelt: a virsli vagy szivacsos lesz, vagy szétesik, vagy egyáltalán nem emlékeztet arra a finom, lédús, roppanós élményre, amit elvárnánk.

De vajon miért? Hogyan lehet, hogy egy ennyire egyszerű ételt ennyire könnyű elrontani? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: a virsli ugyanis nem bírja a főzést. Még kevésbé a mikrohullámú sütőt. Ezek a módszerek ugyanis tönkreteszik az állagát, kiölik belőle a nedvességet és elrontják az ízét. A legtöbb virsli valójában már eleve hőkezelt, tehát technikailag "készen van" – a cél csupán az, hogy kellemesen meleg legyen, és visszanyerje azt az állagot, amire a gyártó szánták. Ehhez pedig egyáltalán nincs szükség lobogó vízre vagy szikrázó mikróra.

Ha te is a klasszikus “vízbe dob, felforral” módszert alkalmazod, ideje új fejezetet nyitnod a virslifogyasztásban. Ugyanis létezik egy sokkal kíméletesebb, és ízben is sokkal meggyőzőbb elkészítési mód, amit a legtöbb szakértő ajánl, de kevesen ismernek.

Egy kisebb edényben melegíts fel vizet – de csak addig, amíg épphogy gyöngyözni kezd, nem szabad felforralni. Amint elérte ezt az enyhén gőzölgő, meleg, de még nem lobogó hőmérsékletet, kapcsold le alatta a lángot, és csak ekkor tedd bele a virslit.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123RF

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Sztárok
Ez aztán a reunion! A két hollywoodi filmcsillag már hosszú évtizedek óta külön utakon jár, most viszont ismét összeálltak néhány emlékezetes fotó erejéig.
Egészség
Az ideális koleszterinszinthez az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás csak az első lépcsőfok – nem is gondolnánk, milyen alattomos tényezők állhatnak a magas értékek hátterében.
Esküvő
Az esküvők szervezése és sikeres lebonyolítása összetett feladat, különösen akkor, ha a vendégek különböző nyelveket beszélnek. Egy kétnyelvű ceremóniamester nemcsak a hagyományos ceremóniamesteri...
Sztárok
Szacsvay László több súlyos kihívással is megküzdött az elmúlt években: elveszítette szeretett feleségét, s az egészsége is megrendült. Ám a legendás magyar színművész a keserű közelmúlt ellenére sem...
Sztárok
A tehetségkutató következő, idén ősszel érkező évadában már nem Till Attila, hanem Szépréthy Roland lesz a férfi műsorvezető. Fischer Gábor, a TV2 Csoport programstratégiai és tartalomgyártási...
Lifestyle
A lapos has elérése sokak álma, de csak kevesen tudják, hogy nem a végtelen felülések vagy a drága csodaszerek hozzák meg az áttörést. Van egy egyszerű, napi kétszeres rutin, ami valójában működik.