Több mint 30 éve nem történt ilyen - Szuperhold és teljes holdfogyatkozás lesz hétfőn

1982 után szeptember 28-án hajnalban figyelhető meg újra a szuperholddal „egybekötött” teljes holdfogyatkozás. Rendkívül ritka, hogy ez a két csillagászati jelenség párhuzamosan tűnik fel az égen; a következőre például 18 évet kell majd várni, így nem érdemes kihagyni az élményt. Elmondjuk a részleteket!

Mi az a holdfogyatkozás és szuperhold?

Mindenek előtt tisztázzuk a történet két legfontosabb fogalmát. A holdfogyatkozás során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül; akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. A földközi telihold, vagy népszerűbb nevén szuperhold abban az esetben tűnik fel az égen, ha a földközelpont vagy perigeum (a Föld körül keringő égitest pályájának a Föld középpontjához viszonyított legközelebbi pontja) egybeesik a teliholddal, ami ilyenkor 14%-kal nagyobbnak és 30%-kal fényesebbnek látszik.

Noha sem a szuperhold, sem a teljes holdfogyatkozás nem ritka jelenség (előbbi átlagosan évente kb. 13-szor, utóbbi pedig évente többször is előfordulhat), együtt utoljára 1982-ben, vagyis több mint 30 éve jelentek meg. A NASA ebben a remek videóban segít megérteni a ritka égi tünemény lényegét:

Kíváncsi vagy arra, hogy 28-án hajnalban pontosan mikor kell az eget kémlelned? Akkor kattints a következő oldalra!

Videó: Vimeo

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!