Lifestyle

Eszedbe ne jusson kipróbálni! Újabb veszélyes trend hódít a TikTokon, sokan az életüket teszik kockára vele

A világ legkeresettebb videómegosztó platformján egymás után szökkennek szárba a jobb esetben csak dilis, rosszabb esetben viszont életveszélyes trendek. Most bemutatjuk a legfrissebbet, mely eredetileg fontos egészségügyi célt szolgálna, de valójában csak arra jó, hogy veszélyes helyzetbe sodorja a meggondolatlan felhasználókat.

Tényleg ez a leghatékonyabb megoldás?

Megszokhattuk már, hogy a TikTokon egymás után ütik fel a fejüket az őrületebbnél őrültebb, s rosszabb esetben még az emberi egészséget is veszélyeztető (szerencsére többnyire tűnékeny) trendek. A videómegosztó platformon most rengetegen buzdítják arra társaikat, hogy éjszakánként ragasszák le a szájukat, hiszen így majd nyugodtabban fognak aludni. E "praktika" hívei úgy okoskodnak, hogy ezzel a módszerrel csökkenthető a horkolás, pihentetőbb lesz az alvás, reggel pedig még a lehelet is frissebb lesz.

Tudvalevő, hogy az alvási apnoé jelensége során az alvást légzési szünetek nehezítik. Ekkor az agy felébreszti az embert, hogy folytatódhasson a légzés folyamata. (Az alvási apnoé egyik legjellegzetesebb tünete a gyakori és intenzív horkolás.) A száj leragasztása a betegség "obstruktív" változatára jelenthetne gyógyírt, melynek során a légúti izmok fizikailag zárják el a légutat. De vajon tényleg hatásos ez a megoldás? Lapozz: pillanatokon belül kiderítheted!

Nos, a száj alvás előtti leragasztása nem pusztán veszélyes, de a Gizmodo cikke arra is rávilágít, hogy a módszer tudományosan teljességgel megalapozatlan. Az obstruktív alvási apnoéban szenvedők gyakorta a szájukon keresztül próbálnak lélegezni, így ellensúlyozva az orr elzáródott légútjait, s próbálva kiküszöbölni a száj kiszáradását vagy az alvásminőség romlását.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: Flickr

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Sztárok
Joe Biden visszalépésével Kamala Harris esélyt kapott arra, hogy ő legyen a befutó a novemberi elnökválasztáson. Most a párjával nagy fordulatot vesz az életük, aki mindenben támogatni fogja.
Lifestyle
Te is nehezen tudsz elaludni? Egy egyetem kutatói most rájöttek a titok nyitjára, amit valószínűleg te is be fogsz vetni.
Sztárok
Az RTL már tavaly decemberben bejelentette, hogy idén újra képernyőre kerül a 2023-as év egyik legnézettebb műsora, vagyis a Sztárbox, ami egy újabb évaddal debütál.