Lifestyle

Ebben az országban is betiltották a TikTokot, mert "megrontja a fiatalokat"

Nem ez az első ország, ahol elérhetetlenné vált a TikTok. Afganisztánban a tálib vezetés azért döntött a betiltás mellett, mert szerintük az online videómegosztó platform nem egyeztethető össze az iszlám általuk vallott értelmezésével.

Afganisztánban betiltották a TikTokot

Betiltotta a TikTok videómegosztót Afganisztán tálib vezetése – adta hírül az as-Sark al-Avszat című, londoni székhelyű pánarab napilap csütörtökön. Az MTI hírében idézi Inamullah Szamankáni tálib szóvivőt, aki a döntést azzal indokolta, hogy az országban népszerű kínai videómegosztó tartalma nincs összhangban az iszlám szellemiségével, és "megrontja a fiatalokat".

Tavaly augusztusi hatalomra kerülésük óta a tálibok először tiltanak be online platformot, jóllehet, nem ez az első rendelkezésük, amellyel igyekeznek a társadalmat az iszlám általuk vallott értelmezésével összehangolni. Kormányra kerülésüket követően egyebek között bezáratták a lányokat oktató középiskolákat, márciusban pedig utasították a kormányzati alkalmazottakat, hogy növesszenek szakállat, és öltözködjenek a helyi szokásoknak megfelelően.

Szemben az online platformokkal, nyugati médiaszolgáltatókat már korábban is betiltottak – idézi fel a Média1. Mint írják, legutóbb márciusban kitiltotta a BBC és a Deutsche Welle (DW) közleményeit, valamint híreit is a műsorszolgáltató partnereinek műsoraiból a tálib kormány. Tavaly szeptemberig több mint 150 médium szűnt meg, a sajtószabadságnak nyoma sincs az országban. Korábban nyilvánosságra került és elterjedt egy felvétel, melyen az látszik, ahogy felfegyverzett tálib katonák figyelik a hírolvasót, amint az a munkáját végzi.

Bár az érintett videómegosztó alkalmazás kínai fejlesztésű, Kínában nem elérhető. Korábban az Egyesült Államokban és Indiában is felmerült a TikTok betiltása, főleg annak kínai anyavállalatával szembeni fenntartások miatt. Indonéziában és Bangladesben a pornográfiával kapcsolatos aggályok miatt tiltott az applikáció, míg máshol, például Örményországban és Azerbajdzsánban azért vezettek be korlátozásokat az alkalmazást illetően, hogy mérsékeljék a konfliktusokhoz vezethető információk terjedését.

Magyarul káromkodva küldenek melegebb éghajlatra egy nénit, akit ráadásul Molnár Piroska alakít. A sorozat ezen kívül is számos magyar vonatkozást kapott, rengeteg magyar szót hallani benne.

Fotó: 123rf; leadfotó: Solen Feyissa / Unsplash

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Kamillát rendkívül megviselték az elmúlt évek, ám ezt a királyné nem mutatja: nem reagált Harry vádjaira, melyeket a herceg könyvében, a Spare-ben fogalmazott meg, ahogyan Károly felesége azt sem...
Sztárok
Alessandra de Osmából azáltal lett hercegné, hogy 2018-ban feleségül ment a hannoveri herceghez, Keresztély Henrikhez.
Lifestyle
Senki sem szereti az olajban tocsogó krumplit sütés után. Bár a papírtörlő sokat felszív a zsiradékból, melyben a burgonyát sütöttük, tehetünk még valamit annak érdekében, hogy ne legyen túlságosan...