Lifestyle

Termessz fűszernövényeket a konyhádban

Lehet kicsit pepecselősnek hangzik és abban biztosak lehetünk, hogy nem tudunk annyi fűszernövényt termeszteni a konyhánkban, mint amennyi fűszert használunk az ételek elkészítéséhez, mégis amelyikeket tudjuk, termesszük cserépben és tegyük a konyha ablakába! Ennek köszönhetően nem csak rendkívüli illatokkal fog gazdagodni a konyhánk, hanem intenzívebb és ízletesebb ételekkel is. Íme néhány fűszernövény, amelyeket érdemes a konyha ablakpárkányán tartanod!

A bazsalikom
A bazsalikom mondhatni, hogy a konyha elmaradhatatlan, kötelező fűszernövénye, hiszen paradicsommártások, saláták és levesek elkészítésekor előszeretettel használjuk, sőt azért is érdemes a konyha ablakában tartani, mert illatanyaga távol tartja a legyeket.

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Termesztése:
Vesd el a magot tavasszal egy kis cserépbe, melybe nedves és gazdag földet teszel. Fontos tudnivalók róla, hogy amint virágozni kezd elveszti ízét a levele, ezért a bimbókat megjelenésükkor érdemes leszakítani! Szereti a napot és a nedvességet! Illata nem csak a legyekre gyakorol nagy hatást, hanem az emberre is, hiszen fahéjas, ánizsos, mentás aromája levesz a lábárol minden konyharajongót.

A kapor
A kaport azért éri meg otthon termeszteni, mert rendkívül könnyen megterem magból és szinte minden második ételbe teszünk belőle: levesekbe, főzelékekbe, salátákba, gombaételekbe, körözöttekbe, mártásokba illetve nélkülözhetetlen savanyúságok eltevésekor.

Termesztése:
Rendkívül egyszerű: vesd el a magjait tavasszal nedves talajba és tedd napos helyre!

Az oregano
Ezt a fűszernövényt is számtalan ételhez használjuk, így érdemes otthon nevelgetni, hogy bármikor kéznél legyen, ha éppen egy olaszos fogás elkészítésére vágyunk. Levesek, töltelékek, burgonyás, halas, babos ételek ízesítésére is szokás használni, de a sornak még mindig nincs vége, pástétomok és mártások is fűszerezhetők vele.

Termesztése:
Tavasz közepén vesd el a magokat és helyezd a cserepet és a benne lévő földet egy napsütötte helyre. Szegény talajon aromásabb lesz, tehát nem kell trágyázni földjét. A leveleit szinte bármikor le lehet tépni és az ételbe lehet szórni, de a legjobb, ha virágzás előtt tesszük ezt.

A petrezselyem
Ha a többit nem is, erről a fűszernövényről már mindenki hallott és előszeretettel használja is. Levesekhez, töltelékekhez, tojásételekhez, salátákhoz és húsokhoz kiváló. Ízesítés mellett díszítésre is szokták használni.

Ternesztése:
Második évben virágzik, de minden évben magvakat kell vetni, hogy megmaradjon a növény. Gazdag, nedves talajt szereti és a részben árnyékos, részben napos helyeket.

A kakukkfű
A kakukkfű rendkívül népszerű aromás illata miatt. Konyhai felhasználását tekintve a petrezselyemmel és a baromfihoz párosítják. Nagyon jól kiemeli a fokhagyma és a paradicsomos ételek ízét. Különösen baromfihoz és halételekhez, morzsolva szokták adagolni.

Termesztése:
A többihez hasonlóan, ezt is vetéses módon lehet szaporítani, de egy év, mire el kezd növekedni.

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Michelle Pfeiffer neve évtizedeken át egyet jelentett a szépséggel, a tehetséggel és a filmsztárok valódi aranykorával. Ma pedig, 67 évesen is olyan kisugárzása van, amelyet egyszerűen nem lehet...
Sztárok
A színésznő a minap Szaúd-Arábiában járt az idei Red Sea International Film Festival nyitóestjén, ahol egy olyan fekete estélyit viselt, hogy még az állunk is leesett tőle.
Sztárok
Úgy tűnik, Kamilla királyné már rég nem csupán a háttérből figyeli a királyi udvar működését: ő az, aki sokszor irányít, és olyan feltételeket szab, amelyeket olykor a személyzet is ledermedve...
Lifestyle
Christmas
Sokan már műfenyőt választanak karácsonyra az élő helyett, azonban egy dologról el szoktak feledkezni.