Ezért tilos Télapónak öltözve volán mögé ülni a briteknél

Akár komoly bírsággal is sújthatják azokat a vállalkozó kedvű sofőröket, akik Mikulás-maskarába bújva pattannak volán mögé. De vajon mi a szokatlan rendelkezés célja, értelme?

A briteknél nem ülhet volán mögé a Mikulás

Akár nagyon komoly bírsággal is számolhatnak Angliában azok a vállalkozó kedvű sofőrök, akik Mikulás-maskarába bújva pattannak volán mögé - írja a Mirror. Ugyanakkor más, a karácsonyi ünnepkörrel összefüggő díszes viselet is szigorúan tilos autóvezetés közben, a rendelkezés pedig korántsem egy kései áprilisi tréfa: akár 5 ezer fontos pénzbüntetéssel is sújthatják a szabályt figyelmen kívül hagyó renitenskedőket.

A National Tyres és az Autocare autóipari külön felhívást is intéztek a brit autóvezetőkhöz, melyben kifejezetten arra kérik őket, hogy az ünnepi időszakban ne üljenek a volán mögé ünnepi öltözetben, ugyanis az ilyesmi alkalmas a vezetés biztonságának akadályozására.

A KRESZ ugyanis világosan és egyértelműen rendelkezik arról, hogy a ruházat és a lábbeli nem gátolhatja a vezetés során az autóban lévő eszközök - gáz, fék, kuplung, sebességváltó, kormány, satöbbi - szakszerű használatát. Emlékeztetnek rá: a magas sarkú lábbelik, csizmák nehézkesebbé teszik a boka mozgását, a vastag talpú cipők pedig a pedálok használatát befolyásolhatják.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön jön a folytatás!

Oldalak

  • 1
  • 2