Lifestyle

Megjelent Szurcsik Benedek új kötete: "A gondolkodásunk alapjait és határait kellene kutatnunk, ha újjá akarjuk alkotni magunkat"

A Jegyzetek a Valósághoz versek és esszé-töredékek keverékén át térképezi fel realitásunk határait, míg a Matematika Abszurda egy a számtani elgondolhatatlanságokat leíró konzisztens rendszer, amelyben új fogalmak és számok kerülnek bevezetésre. A mű ugyanakkor egyfajta konceptuális irodalmi alkotásként is értelmezendő.

Egy különleges módszer felvázolására tesz kísérletet

Szurcsik Benedek 1991-ben született Budapesten. Az Asan Records elektronikus/hiphop zenei kollektíva társalapítója, és a Sör És Fű underground banda egyik alapítója, szövegírója és előadója volt. Az Ózd környéki fiatalokkal foglalkozó Common Vibe Egyesület munkatársaként, saját módszereivel, a gyerekeket bevonva, készítette el a Várkonyi Csibészek Parázs című lemezének dalszövegeit. Rendezett kisfilmet, videoklipet, képeivel több kiállításon vett részt. Eddig két könyve jelent meg: 2020-ban a KADEM - Egy Filozófiai Nyelvbe Rejtett Kísérleti Vers című, majd 2022-ben a Jegyzetek a Valósághoz és a Matematika Abszurda c. kötet, amely két művet tartalmaz.

Szurcsik Benedek a kötet céljáról kiemelte: "Új utakat kell találnunk azok helyett, amelyek láthatóan tévesek. Talán a gondolkodásunk alapjait és határait kellene kutatnunk, ha újjá akarjuk alkotni magunkat. A kötet egy ilyen módszer felvázolására tesz kísérletet."

"Rengeteg új gondolatot inspirál"

Dr. Erdély Dániel, a Spidron-geometria felfedezője a Jegyzetek a Valósághoz és a Matematika Abszurda kötet kapcsán összefoglalta: "Lenyűgöző, mert tudomásul veszi azt, hogy transzcendentális elemeket tartalmaz a létünk, a gondolkodásunk, de a logikánk is. Amikor tényezőkkel úgy kell számolnunk és műveleteket végeznünk, hogy azokat lehetetlen definiálnunk, az egy embertpróbáló feladat. Az a szinte lehetetlennek tűnő vállalkozás, ahogy az érthetetlent megragadta, osztályozta és azokkal műveleteket végzett, összevethető Gödel és Cantor teljesítményével, akik az ellentmondásos logikai rendszerek (vagy olyan állításokat tartalmazó rendszerek, amelyekben szükségszerűen eldönthetetlen állításokat lehet megfogalmazni) és a végtelen halmazok területein alkottak nagyot. Igen, legalább az eleátákig kell visszamenni egy elfogadható matematika kialakítása érdekében. Rengeteg új gondolatot inspirál a könyv, ugyanakkor elvarratlan korábbi problémákat támaszt fel tetszhalálukból."

Szurcsik Benedek első könyve 2020-ban jelent meg. A KADEM - Egy Filozófiai Nyelvbe Rejtett Kísérleti Vers című konceptuális, kísérleti-irodalmi kötet, melyben a szerző az általa létrehozott analitikus nyelv logikai rendszerének szótárába építette a verset. A Kadem-et az Osztrák Nemzeti Könyvtárhoz tartozó Mesterséges Nyelvek Gyűjteménye, az Arizonai Egyetem kortárs költészettel foglalkozó Poetry Center-e, a MTA Irodalomtudományi Intézete, a Nyelvtudományi Kutatóközpont, valamint a párizsi nyelvészeti múzeum, a Mundolingua is a gyűjteményébe fogadta.

Fotó: Kubik Elvira

Az üzlet tulajdonosa az ezredforduló környékén fedezte fel magának a 20. századi magyar prózairodalom zsenijét, s rögtön a szívébe zárta a műveit.

Leadfotó: Kubik Elvira

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A miniszoknyák nemrégiben újra visszajöttek a divatba. De azt tudtad, hogy korábban a feminizmus egyik jelképe volt ez az ikonikus darab?
Lifestyle
A Nyilasnak ez a nap örömöt és bánatot is hozhat. Napi horoszkóp!
Lifestyle
A Szűz a szerelmével egy következő szintre lép vagy szakítanak a hónapban. Íme, az áprilisi előrejelzésünk!