Lifestyle

Miért éppen tortát eszünk születésnapokkor? Itt a magyarázat a furcsa szokásra

Világszerte elterjedt hagyomány a születésnapi torta égő gyertyákkal. De vajon ki találta ki ezt és mikor? Egyáltalán miért is jó ez?

Rejtély övezi a szokás pontos eredetét

Ennek az évente egyszeri eseménynek ismeretlen az eredete, de vannak olyan elméletek, amelyek magyarázatot adhatnak arra, miért teszünk gyertyát a tortára, és mit jelent az elfújás.

Vannak történetek, amelyek szerint a hagyomány Németországban kezdődött a 18. században, hogy megünnepeljék a gyermekek születésnapját, és megvédjék a lelküket. Mások azt állítják, a gyertyafújás az ókori Görögországban, Artemisz istennő kultuszából származik, és így akartak megemlékezni a születéséről.

A születésnapok megünneplésének módja kultúránként és évszázadonként változott. Mindazonáltal mindegyiknek hasonló a formátuma – vagyis egy vagy több gyertyát kell helyezni egy tortára, süteményre. A gyertyák száma a személy által leélt évek számát jelenti, akinek el kell fújnia a gyertyát, hogy teljesüljön egy kívánsága.

Még nincs vége a nyomozásnak!

Lapozz tovább!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Puskás Peti és a felesége, Puskás-Dallos Bogi érthetően nagyon megijedtek. Hirtelen nem is tudták, hogy mihez kezdjenek.
Lifestyle
Bár tavaszias marad az időjárásunk, de mégis lesz olyan jelenség, ami nagy kellemetlenséget fog okozni. Térképen mutatták meg, hol kell rá számítani Magyarországon!
Sztárok
Ugyebár anno Majka és Nádai Anikó is egy ikonikus valóságshowban tűnt fel először a tévében. Ez most visszatér az RTL képernyőjére!