Lifestyle

Színházi világnap 2021: íme a Femcafe kedvenc előadásai, amiket látnod kell

A Színházi világnap alkalmából összeszedtünk néhány online nézhető magyar darabot, amelyek garantáltan feldobják a mindennapokat. Ha már nagyon hiányzik a kulturális kikapcsolódás, akkor válogass kedvedre. Íme!

Válogass kedvedre az előadások közül

1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján ezen a napon tartják a Színházi világnapot. 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszönti ezt a napot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ebben az időszakban ez különösen fontos, hiszen a nem tudni pontosan, hogy mikor térhet vissza minden a régi kerékvágásba. Íme válogatásunk!

A Pentheszileia Program - sorsok és játszmák egy részben (Vígszínház - Házi Színpad)

Kincses Réka marosvásárhelyi származású, Németországban élő fiatal magyar filmrendező, író, drámaíró. A 2006-ban bemutatott Balkán Bajnok című filmje a 38. Magyar Filmszemle a legjobb dokumentumfilmnek járó díját hozta el. A Pentheszileia Program drámaíróként az első magyarországi bemutatója, melyet ő maga rendez. Generációkon átívelő családtörténet, egy különleges tehetségű női szerző szemszögén keresztül, nyers szexualitással és szókimondással. Pentheszileia, aki a görög drámahősnő nevét viseli ugyan, de egy mai, modern, csupa ideg fiatal teremtés, aki menekülne a sorsa elől, amit a múltjából olvas ki, és menekülne édesanyjával való szoros, ellentmondásos kapcsolatából is. De a szexuális kalandok, abortuszok és egy kétségbeesett terápia útkeresései után vajon képes lesz-e megtalálni lelki megnyugvását? A Házi Színpadon immár hagyomány, hogy női alkotók különleges női sorsokról mesélnek. Pentheszileiát a Vígszínház fiatal tehetsége, Szilágyi Csenge játssza.

A vérszipoly (Centrál Színház)

Az ellenállhatatlan humorú, zenés rímdrámában mindenki egy vámpírtól vár megváltást, s ahogyan a mesében illik, mindenki meg is kapja, ami jár. Aztán boldogan halnak amíg élnek!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Oldalak

Lifestyle