Lifestyle

Bosch, Matisse, El Greco, Cezanne – Sosem volt izgalmasabb a Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum valaha volt legerősebb kiállítási programja az idei Baán László főigazgató szerint. Nemrégiben ráadásul nagy értékű Cezanne-művel gyarapodott a múzeum gyűjteménye.

Kiállítások a Szépművészetiben idén

A Szépművészeti Múzeum valaha volt legerősebb kiállítási programja az idei: a Szépművészetiben többek között Bosch-, Matisse- és El Greco-kiállítás, a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) Vaszary- és Art deco-tárlat várja a látogatókat, és 2022-ben teljeskörűen befejeződik a Szépművészeti épületének felújítása is – mondta el az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

Baán László hangsúlyozta: az április 8-án nyíló Bosch-kiállítás mintegy 90 műalkotást vonultat fel, köztük 11 saját kezű Bosch-festményt, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki. Ez a tárlat évtizedes távlatban is a világ legjelentősebb Bosch-kiállításai közé sorolható, amelyben Hieronymus Bosch festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók lesznek – emelte ki. A Menny és pokol között című tárlatra már el is indult az online jegyértékesítés.

Júliusban nyílik a Szépművészetiben Henri Matisse első reprezentatív kiállítása Magyarországon. A párizsi Pompidou Központból érkező kulcsművekből álló válogatást más európai közgyűjteményekből érkező darabok egészítik ki; a több mint 100 művet felvonultató kiállítás nyolc szekcióban mutatja be Matisse életművét.

El Grecónak is a Szépművészeti szentel először nagyszabású tárlatot hazánkban – emlékeztetett a főigazgató, hozzátéve: ezzel régi adósságot is törleszt az intézmény, amely Spanyolországon kívül Európában a legtöbb El Greco-művet őrzi. Az októberben nyíló tárlatra olyan főművek érkeznek szerte a világból, mint például a görög-spanyol mester egyetlen mitológiai témájú festménye, a Laokoón.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Egy tibeti szuka érkezett a kutyakozmetikushoz, a szőrével azonban csak négy óra alatt boldogult a szakember. Az eredmény több okból is szótlanságot okoz a neten.
Sztárok
Jennifer Grey igazán büszke lehet a családjára, férjével ugyanis több mint húsz éve kitartanak egymás mellett jóban-rosszban, közös lányuk, Stella pedig mostanra elbűvölő hölggyé cseperedett.
Lifestyle
Az ausztrál személyi edző, Dylan Rivier összeszedte azokat a leggyakoribb hibákat, amiket szinte mindenki elkövet - talán te is, úgy, hogy eddig észre sem vetted.