Valóban hatékonyabb a fogyás, ha nem eszünk szénhidrátot?

A kérdés, ami sokakat foglalkoztat.

Szénhidrátok nélkül

Ha bosszantó hájhurkákról van szó, a legtöbben a szénhidrátot nevezik meg az első számú bűnösként, így szinte azonnal kizárják a diétából. Kevesen tudják azonban, hogy önmagában a szénhidrát elhagyásával még nem garantált a fogyás, sőt fölösleges és káros teljes mértékben tiltólistára tenni.

Gyorstalpaló szénhidrátokból

A szénhidrátok vagy tudományos néven szacharidok a növények által, fotoszintézis során termelt, szén-, oxigén- és hidrogéntartalmúszerves vegyületek. Fontos szerepük, hogy energiát szolgáltassanak az állati és emberi szervezetben cukrok formájában: a bevitt energia 50-70%-a szénhidrátokból származik. Két csoportra oszthatóak, az egyszerű és az összetett szénhidrátokra.

Az egyszerű szénhidrátok nagyon kicsi molekulák, amelyek egy vagy két cukoregységet tartalmaznak, így gyorsan beépülnek a testünkbe. Az energiát a glikogén raktárakban tároljuk, és ha nem használjuk fel, azonnal zsírként jelentkezik a testünkön. Az összetett szénhidrátok ezzel szemben olyan cukrok, amelyekben a cukormolekulák hosszabb, összetett láncokat alkotnak. Elég hatalmas molekulákról van szó, hiszen több ezer cukoregységet kapcsolnak össze (főleg szőlőcukrot), de tartalmaznak keményítőt, amilózt és amilopektint és nem keményítő poliszacharidokat (cellulóz, pektin, hemicellulóz) is. Lassabban emésztjük meg őket, így nem emelik meg olyan hamar a vércukorszintet, következésképpen a beolvadásuk sem látványos.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!