Lifestyle

Ilyen még nem volt! Romazenére hangolták Bruno Mars slágerét

Imádjuk a világslágereket. De csak a legprofibb, első osztályú előadásban. Ehhez most érkezett meg az eszméletlen partizene! Az X-faktor győztese Oláh Gergő, a világ egyik legjobb jazzgitárosával, Balogh Rolanddal és fékezhetetlen társaival egyszerre hozza el New Orleans patinás hangulatát, a legjobb slágereket és a legeredetibb roma népzene tiszta dallamait. Itt a zenekar első coverje és klippremierje: Uptown Funk!

Imádjuk a világslágereket. De csak a legprofibb, első osztályú előadásban. Ehhez most érkezett meg az eszméletlen partizene! Az X-faktor győztese Oláh Gergő, a világ egyik legjobb jazzgitárosával, Balogh Rolanddal és fékezhetetlen társaival egyszerre hozza el New Orleans patinás hangulatát, a legjobb slágereket és a legeredetibb roma népzene tiszta dallamait. Itt a zenekar első coverje és klippremierje: Uptown Funk!

Műfaj? Hát, leginkább „sávále romále international”

A roma zenét sokan szeretik, de vannak, akik csak a régi cigányzenét vagy a részben arra épült mulatóst ismerik. Holott nemcsak a világ és a magyarországi buli zenéje változik dinamikusan, de a roma zenei univerzum is képes a megújulásra, sőt, a tabudöntögetésre. Erre a legjobb példa forradalmian új hangzásvilágával, kompromisszumot el nem fogadó, a tökéletességet megcélzó választékosságával egy új társulat. Ehhez persze nélkülözhetetlen néhány tehetséges ember és egy álom! Ez a megvalósult álom lett az üstökösként berobbant Oláh Gergő új zenekara.

Roma Soul - buli szívvel-lélekkel

Jó roma zenét hallottunk már persze, de olyan ritkán történik, hogy külön-külön már nevet szerzett, sikeres, sokoldalú virtuózok állnak össze egy különleges, modern bandában. A könnyűzenét és a cigány zenei örökséget teljesen újragondoló Roma Soul bemutatkozó koncertjét idén áprilisban a SopronFesten adta, óriási sikerrel. De ez még csak az út legeleje! A gyors népszerűség titka az lehet, hogy az X-Faktor győztes Oláh Gergő vezette igényes és fesztiválokon hamarosan feltűnő, meglepő repertoárt felvonultató zenekar a legnépszerűbb slágereket adja elő autentikus roma hangszerelésben.

A Roma Soul x Uptown Funk klipet egy ikonikus budapesti romkocsmában, a Szimpla Kertben forgatták Jimy J. Hollywood rendezésében. Aki erre a dalra nem mozdul meg, az szatyorban él. Igazi fesztiválozós szám, bizonyára sokat halljuk még nyáron, de persze nem kell addig várni:

Akik a legütősebb bulit szolgáltatják, avagy kikből áll a Roma Soul?

Oláh Gergő, a 2012-es X-faktor győztese, a Roma Soul alapítója és vezetője, énekese.

Balogh Roland a Junior Prima díjas gitárművész. A 2009-es montreux-i jazz gitárverseny és a 2016-os Six String Theory gitárverseny győztese. 2015-ben New Yorkban a Wes Montgomery tiszteletére megrendezett gitárversenyen beválasztották a világ 5 legjobb jazz gitárosa közé.

Kökény Tamás a 2016-os Virtuózok abszolút győztese, nagybőgős. A fiatal zenész azóta fellépett a new york-i Carnegie Hallban, Los Angelesben, Las Vegasban, Brüsszelben és Ravennában is. Magyarország valamennyi jelentősebb színpadán zenélt, többek közt a MÜPÁ-ban, a pécsi Kodály Központban, a Zeneakadémián és a Papp László Sportarénában is.

Kovács A. Máté a Roma Soul zenekarvezetője, ütőhangszeres. Hangszerei a cajon, darbuka, djembe, shekere, ceglédi kanna, dob, udu. Darbukázni Egyiptomban és Törökországban, cajonon játszani Sevillában tanult. A kanna esetében saját maga próbált kifejleszteni különböző zenei stílusok hatására egy olyan kannázási stílust, amely által a kanna is egy igazi hangszerré válhat. Több zenekar és formáció tagja, 2014-ben a Romano Drom Colors albumával felkerült a World Music Chart legjobb 15 albuma közé.

Ifj. Sándor Zoltán, a Virtuózok döntőse, hegedűművész.

Priskin Georgina énekes, a Roma Soul egyik frontembere.

Agatics Krunoszláv harmonikaművész.

Váradi László tamburás.

Fotó: Langó Károly

A gyerekek életének első három évében folyamatosan alakulnak ki azok az agyi kapcsolatok, amelyek később megalapozzák a beszédet és nyelvet, valamint a motoros és kognitív készségeket. A zene tökéletes arra, hogy ezeket fejlesszük és elősegítsük az agy két félteke közötti kommunikációt. Természetesen mindez nem elég, hiszen az is szükséges, hogy a kicsi aktívan közreműködjön a zenélésben.

Leadfotó: Langó Károly

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Sokaknak nincs lehetőségük a gyermekvállalásra fiatal felnőtt korukban, ennek ellenére viszont nem zárkóznak el tőle és később, akár 50 éves koruk felett is belevágnak egy gyermek felnevelésébe.
Lifestyle
Meg lehet állapítani valakiről ránézésre, hogy intelligens-e? Egy kutatás meglepő eredményre jutott!
Sztárok
Járai Mátéról és feleségéről, Járai Kíráról a Nyerő Páros c. vetélkedőben való szereplésük óta tudja az egész ország, hogy nyitott házasságban élnek.