Lifestyle

Kiderült a titok, egy légiutas-kísérő elmondta, miért kell felhúzni a gép ablakain a sötétítőt fel- és leszálláskor: Hátborzongató az indok

Egy repülés tele van szabályokkal és protokolláris intézkedésekkel, amiket utasként be kell tartanunk, de néhánynak ezek közül elsőre nem teljesen egyértelmű, hogy mi értelme van.

Sötétítő fel és le

Amikor a gép elkezd felszállni, az utasoknak fel kell húzniuk a mellettük lévő ablakon található sötétítőt, ami igaz arra is, mikor a gép ereszkedni kezd. Sokan úgy gondolták, hogy ezt azért fontos megtenni, hogy a kabinban optimális maradjon a nyomás, azonban ez nem igaz.

Egy légiutas-kísérő a Redditen válaszolgatott a repüléssel kapcsolatos kérdésekre, és itt hangzott el a sötétítővel kapcsolatos válasz is. Egyrészt azért fontos, hogy az utasok kilássanak és észrevegyék, ha valami gond történne és figyelmeztetni tudják a személyzetet. A másik ok sem kevésbé bajlós: a légiutas-kísérő szerint ugyanis ez az intézkedést azt szolgálja, hogy ha lezuhanna a gép, akkor az utasoknak ne a sötétben kelljen kiverekedni magukat a roncsok közül, ráadásul ha ez nappal történik és az utasok szeme hozzászokik a sötét kabinhoz, el is vakíthatja őket a kinti fény, miközben a menekülésre kéne koncentrálniuk.

A szakavatott hozzátette, hogy éppen ilyen okok miatt nem javasolják azt sem, hogy mezítláb vagy papucsban utazzunk, hiszen zárt cipőben hatékonyabban tudunk baj esetén átmászni a szilánkokon és a roncsokon, ha el kell hagyni a gépet.

Forrás: Mirror Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A 2022-es Dancing with the Stars ezúttal is egy hatalmas, fergeteges hangulatú élő show-al zárult, ahol a nézők óriási meglepetéseknek lehettek szemtanúi, az est végén pedig az is kiderült, melyik...
Fashion&Beauty
Rengeteg olyan kombináció van, ami felvéve tökéletesen kiegészíti egymást. Ilyen a következőkben bemutatott ing-baseball sapka párosítás is, amivel tele van jelenleg minden közösségi oldal.
Sztárok
Katalin hercegné már túl van a negyedik X-en, emellett három gyermeket is a világra hozott, de továbbra is kirobbanó formában van, így nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak arra, vajon mivel éri ezt el.