Lifestyle

Felmentették a rendőrt, aki agyonlőtt egy autista férfit: Fegyvernek tűnő tárgyat látott a kezében

A körzeti bíróság első fokon felmentette a gondatlan emberölés vádja alól az autista palesztin férfit agyonlövő izraeli határőr-rendőrt - jelentette a Háárec című izraeli hírportál csütörtökön.

Azt gondolta, terrormelényletre készül

A határőr-rendőr 2020-ban Jeruzsálem óvárosában úgy vélte, hogy az autista fiatalember kezében szerinte gyanús, fegyvernek tűnő tárgyat tartott és terrormerényletre készül. Felszólította a 32 éves Ijjad al-Hallakot, hogy álljon meg, mire ő megijedt és futni kezdett. Ekkor a nyomába eredt, majd lelőtte a szeméttároló mögé menekülő fiatalt. A bíróság tévedésnek minősítette az esetet, úgy vélte, hogy a rendfenntartó jóhiszeműen járt el, és elfogadta a rendőr önvédelemre való hivatkozását, s hogy nem tudta, "hogy Ijjad ártatlan, különleges szükségletekkel élő ember".

"Szégyen. Külön igazságuk van a zsidóknak, és külön az araboknak" - mondta a megölt fiatal édesapja az ítélet után. A rendőrség nyomozó főosztálya szerint az általa lefolytatott nyomozás során az derült ki, hogy a megvádolt rendőr meggondolatlanul, a tűzparanccsal és a terepen adott utasításokkal ellentétesen cselekedett.

"Szeretnénk alaposan áttanulmányozni az ítéletet és mérlegelni álláspontunkat" - mondták csütörtökön. A családot képviselő ügyvéd szerint az ítélet "szégyen az izraeli jogra és szégyen a bíróságok igazságszolgáltatási képességére". Csütörtök estére Jeruzsálembe tüntetést hirdettek az ítélettel szemben. Amir Cohen, a határőr-rendőrség vezetője és Kobi Sabtáj rendőrfőkapitány is üdvözölte az ítéletet, s kiemelték, hogy az eljárás teljes időtartama alatt támogatták a megvádolt rendőrt, akit néhány héten belül visszahelyeznek alakulatához, és parancsnoki tanfolyamra küldenek.

Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Rájuk fokozottan igaz, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Ettől még persze nem biztos, hogy elakadt a békülési folyamat Majka és Curtis között.
Sztárok
T. Danny, azaz Telegdy Dániel többszörösen bebizonyította, hogy nagy tehetséggel áldotta meg a sors: rapperként sikert sikerre halmoz, a Dancing with the Stars negyedik évadában pedig azt is...
Sztárok
Bradley Cooper ma már óriási hírnevet tudhat magáénak szerte a világon, de gondoltad volna, hogy karrierje kezdetén még hazugságokhoz is folyamodott, hogy megkaphasson egy szerepet? Méghozzá nem is...