Lifestyle

Nem mindegy, kihez fordulsz: így találd meg a számodra tökéletes terápiát!

Nem számít, milyen problémával is küzdesz éppen, ahogy fizikális, úgy lelki egészségünket tekintve is rendkívül fontos, hogy a megfelelő szakemberhez forduljunk segítségért.

Pszichológus, pszichiáter, vagy terapeuta?

Sajnos a számunkra ideális terapeuta megtalálása nem mindig egyszerű feladat. Amellett, hogy az éppen aktuális problémára specializálódott szakemberhez érdemes fordulnunk, olykor a közös hang megtalálása során is ütközhetünk akadályba. Már a kezdeti lépés megtétele is nehéznek bizonyulhat, hiszen a mentális egészségügyi szakemberek közül is rengetegféle akad. Elsőként fontos tisztában lennünk azzal, hogy mi is a pontos különbség a pszichiáter, a pszichológus és a terapeuta között. A pszichiáter a különféle mentális állapotok, betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik, gyógyszereket és kezeléseket írhat elő. Ezzel szemben egy pszichológus csupán beszélgetésen alapuló terápiát végez, akárcsak a terapeuta, valamint segít a különféle, nem feltétlenül mentális egészségi állapotra visszavezethető problémák kezelésében, mint például a stressz, a gyász és a nagyobb változások feldolgozása. Amiben pedig a terapeuta különbözik, hogy bár szintén beszélgetésen alapul a terápia, de mentális egészségi állapotokat kezel és diagnosztizál, tehát gyakorlatilag ötvözi a pszichológus és a pszichiáter munkáját. Ha világosabban átlátod, mely problémával milyen szakemberhez is érdemes fordulni, már csak azt kell kitalálnod, hogyan is válaszd ki a számodra legideálisabb pszichológust, pszichiátert, vagy éppen terapeutát. Ne aggódj, erre is van néhány tippünk, olvass tovább!

1. Gondolj hosszútávú céljaidra! Kérdezd meg magadtól, mit szeretnél elérni, és miben van szükséged segítségre! Ha konkrét elképzelésed van arról, életed mely területein szeretnél dolgozni, fejlődni, az rengeteget segíthet az adott szakembernek a terápia felépítésében. Fontold meg azt is, hogy milyen típusú terápia felelne meg legjobban az igényeidnek, ehhez érdemes egy kisebb kutatómunkát végezni, hiszen egyre többféle lehetőség közül válogathatunk.
Kattints a további képekért!

Te is azok közé tartozol, akik bár imádják a kávé ízét, sosem tudják igazán kiélvezni a rendszeresen fellépő gyomorpanaszok miatt? Akkor az alábbi konyhai trükköt mindenképp érdemes kipróbálnod!

Leadfotó: Pexels, forrás: healthline.com

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Az uralkodó rákbetegsége miatt a Mirror értesülései szerint rájött arra, hogy túl rövid az élet, ezért drasztikus lépést tervez, ami megváltoztathatja az egész királyi család életét.
Utazás
Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége pénteken figyelmeztette alkalmazottjait és családjaikat, hogy ne hagyják el Tel-Avivot és környékét, Jeruzsálem és Beér-Seva határát, miután Irán...
Lifestyle
A 120 ezer forintot meg nem haladó nyugellátásoknál méltányossági emelés kérhető - írja a Pénzcentrum. A lap felhívja a figyelmet: a KSH adatai alapján 2023 elején 423 ezer saját jogú nyugdíjasnak és...