Ismerd meg a modern művészet utánozhatatlan mesterét - Paul Cezanne-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

A kiállítás 2022. február 13-ig tekinthető meg, s egészen új szemszögből közelíti meg a művészetével a modernizmust is megelőlegező francia festő életművét: azt vizsgálja, milyen kapcsolat fűzte össze Cezanne-t és az európai avantgárdot a 20. század első évtizedeiben.

Cezanne és az avantgárd

A Szépművészeti Múzeum hosszú évek után ismét Paul Cezanne-hoz kapcsolódó kiállításnak ad otthont, mely 2022. február 13-áig tekinthető meg - olvashatjuk az intézmény honlapján. A kiállítás egészen új szempontból közelíti meg Cezanne életművét: 20. század első felében zászlót bontó klasszikus avantgárd irányzatok Cezanne-nal való kapcsolatát helyezi a középpontba.

A legendás francia festő munkássága az első, 1895-ös párizsi kiállítása, majd a halálát követő 1907-es, a párizsi Őszi Szalonon megrendezett monografikus bemutató óta a kortárs képzőművészek, írók, költők, filozófusok, művészettörténészek érdeklődésének homlokterében állt. A kiállítás megpróbálja megfejteni, miért és mennyiben fontos Cezanne és a hozzá kapcsolódó művészettörténeti viszonyrendszer a 21. század embere számára is. Az oeuvre a modern művészet egyik fontos pillére, a kompozícióval, a látvánnyal és a valóság megmutatásával kapcsolatos munkássága 1885 után az avantgárd mozgalmak fontos kiindulópontja lett. A kiállítás – amely egyébiránt nem hatástörténeti bemutató – Cezanne és az orosz, holland, német, magyar konstruktív / konkrét irányzatok változatos kapcsolódási pontjait elemzi a forma, a kompozíció, a szerkezet és a szín problematikájának vonatkozásában.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2