Lifestyle

Pályaválasztás: mit tegyen a szülő, ha nem ért egyet a gyerek döntésével?

Izgalmasak ezek a hónapok a továbbtanulással foglalkozó családok számára. Zajlik az érettségi, kezdődnek a felvételik. De sok családban még csak a jövőt tervezik, nézegetik a tanulási lehetőségeket. Nem könnyű okosnak lenni, számtalan szempontot kell figyelembe vennünk. A pénztárcánk is meghatározza, mit is tudunk a jövőben támogatni, bevállalni. Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

Komoly döntés

Egy szó, mint száz, felelősségteljes döntés, ami hosszú távon meghatározza gyermekünk jövőjét. Talán ott könnyebb a helyzet, ahol apáról fiúra száll egy szakma, foglalkozás tovább vitele. Ahol szinte evidens, hogy a gyerek is orvos, ügyvéd stb. lesz, vagy egy mesterség öröklődik tovább. Jó esetben hosszú családi beszélgetések előzik meg a döntést, ahol kiderül, mi is érdekli a gyereket, milyen képességek alapján szeretné azt a pályát, szakmát választani. De természetesen a szülők is elmondják a véleményüket, amit a gyerek vagy megfogad, vagy nem.

Mindig tudjuk, hogy mit akarunk?

Sok fiatalnak határozott elképzelése van a jövőjét illetően. Már középiskolát is ezek szerint választ. Ott pedig sokszor a szakosodás mellett még egyéb képzésekre is eljár, hogy mélyítse tudását, egyre jobban megismerje azt a területet, ami igazán érdekli. Ők azon szerencsések, akik világos elképzelésekkel indulnak neki a pályaválasztásnak.

Nagyon sokan viszont tanácstalanok, nincs semmiféle elképzelésük a választást illetően. Itt sokat tudnak segíteni a szülők őszinte beszélgetéssel, a lehetőségek feltárásával, közös gondolkodással. Sokszor a pedagógus is tudja terelgetni, ösztönözni a nebulókat.

Véleményem szerint egyik helyzet sem jó, vagy rossz, inkább könnyebb vagy nehezebb. Szülőként talán abban tudjuk a legtöbb segítséget nyújtani, ha tudatosítjuk a gyerekben, hogy egy szeretett, kedvelt pálya, szakma választása a megélhetésen kívül sok örömöt is tartogat, ami sokszor segít átlendülni a felmerülő nehézségeken, akadályokon.

Fotó: lifehack.org

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Lifestyle
Lifestyle
Nincs is annál tökéletesebb és gyorsabb reggeli, ha az ember összeüt egy rántottát. Azonban nem mindegy, hogy milyen technikával készíted el.
Egészség
Rengeteg étel van, ami a rák nagy ”ellensége”, de a magyarok egyik kedvenc alapanyagáról kevesen gondolnák, hogy rajta van ezen a listán.
Utazás
Légitaxik repkednek majd az égen a párizsi olimpia alatt.