Lifestyle

Pályaválasztás: mit tegyen a szülő, ha nem ért egyet a gyerek döntésével?

Izgalmasak ezek a hónapok a továbbtanulással foglalkozó családok számára. Zajlik az érettségi, kezdődnek a felvételik. De sok családban még csak a jövőt tervezik, nézegetik a tanulási lehetőségeket. Nem könnyű okosnak lenni, számtalan szempontot kell figyelembe vennünk. A pénztárcánk is meghatározza, mit is tudunk a jövőben támogatni, bevállalni. Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

Komoly döntés

Egy szó, mint száz, felelősségteljes döntés, ami hosszú távon meghatározza gyermekünk jövőjét. Talán ott könnyebb a helyzet, ahol apáról fiúra száll egy szakma, foglalkozás tovább vitele. Ahol szinte evidens, hogy a gyerek is orvos, ügyvéd stb. lesz, vagy egy mesterség öröklődik tovább. Jó esetben hosszú családi beszélgetések előzik meg a döntést, ahol kiderül, mi is érdekli a gyereket, milyen képességek alapján szeretné azt a pályát, szakmát választani. De természetesen a szülők is elmondják a véleményüket, amit a gyerek vagy megfogad, vagy nem.

Mindig tudjuk, hogy mit akarunk?

Sok fiatalnak határozott elképzelése van a jövőjét illetően. Már középiskolát is ezek szerint választ. Ott pedig sokszor a szakosodás mellett még egyéb képzésekre is eljár, hogy mélyítse tudását, egyre jobban megismerje azt a területet, ami igazán érdekli. Ők azon szerencsések, akik világos elképzelésekkel indulnak neki a pályaválasztásnak.

Nagyon sokan viszont tanácstalanok, nincs semmiféle elképzelésük a választást illetően. Itt sokat tudnak segíteni a szülők őszinte beszélgetéssel, a lehetőségek feltárásával, közös gondolkodással. Sokszor a pedagógus is tudja terelgetni, ösztönözni a nebulókat.

Véleményem szerint egyik helyzet sem jó, vagy rossz, inkább könnyebb vagy nehezebb. Szülőként talán abban tudjuk a legtöbb segítséget nyújtani, ha tudatosítjuk a gyerekben, hogy egy szeretett, kedvelt pálya, szakma választása a megélhetésen kívül sok örömöt is tartogat, ami sokszor segít átlendülni a felmerülő nehézségeken, akadályokon.

Fotó: lifehack.org

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Azt hisszük, csak nekünk nőknek kellemetlen nőgyógyászhoz menni, pedig sokszor a dokik is kiakadnak egy-egy betegen. Most azt is elárulták, miért.
Sztárok
Többekről nem is gondoltuk volna, hogy ennyire fiatalok voltak, amikor először ágyba bújtak kedvesükkel.
Recept
Íme egy egyszerű vacsoraötlet: készíts csirkéből meleg serpenyős caprese-t! Ez a tökéletes 30 perces étel, amelyet az év bármely szakában kipróbálhatsz!