Pályamódosítás: csak akkor vágj bele, ha ezekben biztos vagy

Egyre többen jönnek rá, hogy pályát szeretnének módosítani, holott már éveket eltöltöttek egy bizonyos szakmában, és megszerezték a kellő tapasztalatot. De mi ilyenkor a teendő, és mikor lehet biztosan váltani? Őri Júlia szakértőnk cikkét olvashatjátok.

Hogyan, mikor kezdjek hozzá?

Miből gondolod vagy érzed, hogy pályát szeretnél módosítani? Évek óta elég jól kiszámítható mederben folyik a munkád. Ugyan sokat dolgozol, többet, mint szeretnél, de még nem fojtogat a napi mókuskerék. Valami mégis elkezd motoszkálni a fejedben. Azt érzed, jó lenne új dolgot kipróbálni, újabb, ismeretlen helyzeteket megélni. Persze tartasz is az új kipróbálásától, még akár a döntésedet is halogatod.

Az is lehet, hogy most készülsz visszamenni a munkahelyedre, ahonnan évekkel ezelőtt eljöttél, mert gyermeked született. De azt is reálisan látod, hogy a gyerek és család ellátása mellett már nem tudod a napi 10-12 órát bevállalni, és az évekig ellátott feladat sem jelent már túl sok izgalmat számodra.

Bármi is a kiinduló pont, valami új iránti igény fogalmazódott meg benned. Személyfüggő, ki milyen gyorsan, határozottan dönt. Van, aki sokat mérlegel, van, aki hirtelen a tettek mezejére lép. A megfogalmazódó belső hangot célszerű meghallani, felismerni. Ami az elején csak suttog, aztán egyre erősebben szól. Ráadásul kitartóan. Szerintem ekkor érkezett el az ideje a pályamódosításnak.

Fotó: potilaanlaakarilehti.fi

Oldalak