Lifestyle

Nyersen vagy főzve egészségesebb a répa? Megdőlni látszik az évezredes konyhai mítosz

Az utóbbi években egyre népszerűbb lett az úgynevezett nyers étrend, vagyis a hőkezelt élelmiszerek teljes kiiktatása. De vajon tényleg minden alapanyagra igaz, hogy jobb nyersen, mint főzve vagy sütve fogyasztani?

Nyers répával az egészségért

A sárgarépa kultusz megdönthetetlen. Ez az egyik első alapanyag, amellyel a hozzátáplálás időszakában megismerkednek a csecsemők. Nagy előnye, hogy egész évben szezonális, tehát nem kell az erősen vegyszerezett, import áruval fedeznünk sárgarépa szükségletünket, folyamatosan elérhető a friss hazai termesztés.

Bár létezik sárga, fehér és lila változat is, máig a hazánkban is gyakran használt narancsszínű verzió a legelterjedtebb. A sárgarépa gazdag béta-karotinban (legjobb A-vitamin forrás), különböző B-vitaminokban, illetve C-vitaminban. Emellett kalcium, foszfor és vas tartalma sem elhanyagolható. A sárgarépa a bőr igazi őre, rendszeres fogyasztásával a napégés ellen is felvértezhetjük magunkat. Kedvenc leveszöldségünk hatékonyan véd továbbá a szív-, és érrendszeri megbetegedések ellen és a koleszterinszintünket is rendben tartja.

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Ahogy beköszönt a nyár, új lehetőségek és inspirációk nyílnak meg a körömtrendeket illetően is, melyekből idén sem lesz hiány.
Sztárok
Clementine egyre jobban hasonlít az édesanyjára és külsőleg minden adottsága megvan ahhoz, hogy hamarosan a nyomdokaiba lépjen.
Egészség
A kertedben hasznos gyógynövény lehet, a szántóföldeken viszont sok bosszúságot képes okozni.