Lifestyle

Mit tehet egy nő ma Magyarországon, ha erőszak áldozata lesz?

November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napja 1999 óta. Milyen lehetősége van hazánkban egy olyan nőnek, aki erőszakos bűncselekmény vagy bántalmazás áldozatává vált? A krízishelyzetben a gyors segítség a legfontosabb.

Világnap

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja elnevezésű napot a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták már 1981 óta november 25-én tartják. A dátum sem véletlen, hiszen ezen a napon –1960. november 25-én– a dominikai diktátor parancsára végezték ki a Mirabal nővéreket, akik a diktátor politikai ellenfelei voltak és feminista aktivistákként harcoltak az emberi jogokért. Az ENSZ közgyűlése 1999. december 17. óta nyilvánította e napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává.

Személyre szabott segítség Magyarországon

Hazánkban az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Áldozatsegítő Központok valamennyi bűncselekmény és tulajdon elleni szabálysértés áldozata részére személyre szabott segítséget nyújtanak. Az áldozatsegítő központok profilja, hogy a hatósági jelleget nélkülöző tevékenységet végezve nyújtsanak jogi segítséget, segítsenek a jogérvényesítésben, illetve kiemelendő az érzelmi, pszichológiai támogatás, valamint az anyagi segítség, melynek alapvetően két formája van:

  • az azonnali pénzügyi segély
  • és az állami kárenyhítés.

Az állami kárenyhítést a szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatai igényelhetnek a felmerült vagyoni káruk (teljes, vagy részbeni) megtérítésére, illetve enyhítésére. Fontos kiemelni, hogy a központ szolgáltatásainak igénybevételéhez nem szükséges a büntetőeljárás megindítása.

A másik nagyon fontos eredmény, hogy 2021. január elsejével bevezették az ún. opt-out, az áldozatok közvetlen elérését célzó modellt. Ennek célja az, hogy az áldozatsegítő szolgálat felkeresheti az áldozatot annak hozzájárulása esetén. Ez a rendszer azonban nemrég módosult, 2021. november 1-jétől már szélesebb áldozati kör számára elérhető az azonnali segítségnyújtás lehetősége. A Központok célja, hogy a bűncselekmények csökkenő száma mellett minél több áldozattal vegyék fel a kapcsolatot, hogy a rendelkezésre álló segítségnyújtási lehetőségekről tájékoztatást tudjanak adni minden áldozat számára.

A tervek szerint 2025-re országos hálózata lesz az Áldozatsegítő Központoknak. Jelenleg nyolc központ (és egy Áldozatsegítő Pont) működik az országban, de a közeljövőben további három központ megnyitására készülnek.

Hogyan kérhetünk segítséget?

  • A Vodafone Bright Sky applikációban megtalálható az Áldozatsegítő Központok tevékenységét bemutató kisfilm, valamint az összes központ elérhetősége.
  • A segítség minél gyorsabb elérése érdekében működik az ingyenesen hívható országos segélyhívó, az Áldozatsegítő Vonal (0680 225 225) és a vansegitseg.hu weboldal, továbbá az EMMI által fenntartott Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat.

Összességben tehát komplex intézkedéscsomaggal, valamint következetes jogalkotással folyamatos a küzdelem a kapcsolati erőszak ellen és a családok és nők magasabb szintű védelmének megvalósításáért.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy mindenki számára VAN SEGÍTSÉG bármely bűncselekmény áldozatává is vált.

Leadfotó: 123rf.com, Forrás: Igazságügyi Minisztérium, Wikipédia

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A zenész májrákban szenvedett, 85 éves korában halt meg a maryland-i Bowie-ban.
Lifestyle
Fizetőssé válik a hajdanán kiugró népszerűségű Citromail.
Recept
Valentin-napon sem muszáj egészségtelen édességekkel tömni magunkat, ezért mutatunk pár szuper egyszerű, finom és egészséges receptet.