Végre növekedett hazánkban a születésszám, de egyvalami beárnyékolja az örömünket

A Központi Statisztikai Hivatal információi szerint 2021 októberében több gyermek jött világra Magyarországon, mint egy évvel korábban. A további adatok azonban jelentősen árnyalják az összképet: túlzott optimizmusra egyelőre még nincs okunk.

Lassabban érkeznek be az adatok, mint máskor

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kitűnik, hogy 2021 októberében 8289 gyerek jött világra Magyarországon, tehát 248-cal többen születtek, mint egy évvel korábban, 2020 októberében - írja a HVG.hu. Idén az esztendő egészében 77 687 gyermek született Magyarországon, ez pedig mindössze 21-gyel marad el attól a számtól, amit 2020 első tíz hónapjában mértek a szakértők.

2020-ban év végén volt a megszokotthoz képest roppant alacsony a születésszám, ezért van most komoly esély arra, hogy december végére az idei adat kedvezőbb lesz majd a tavalyinál. A teljes termékenységi arányszám a tavaly ilyenkori 1,57-ről 1,59-re emelkedett.

Októberben összesen 11 252 ember veszítette életét Magyarországon, ami 1252-vel kevesebb, mint egy éve ilyenkor. Az összképet azonban árnyalja az a nem elhanyagolható tény is, hogy a halotti anyakönyvi kivonatok jóval lassabban érkeznek be A KSH-hoz, mint máskor, ami arra enged következtetni, hogy ez a szám még növekedhet a jövőben.

"A mostani adatközlésnél kiderült például, hogy szeptemberben 207-tel többen haltak meg, mint amiről egy hónapja még hírt adtak, a nyáron elhunytak közül is többtucatnyian most kerültek be a statisztikába – pedig akkor épp nem is szedett sok áldozatot a járvány –, de még a februárban elhunytak számánál is kettővel többen szerepelnek, mint egy hónappal ezelőtt" - írja a HVG.hu.

Fotó: 123rf

Lapozz, máris folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2