Lifestyle

Hamarosan köztársasági elnököt választ az Országgyűlés - íme a 7 legesélyesebb jelölt

Miután belebukott az egész országot meghökkentő kegyelmi botrányba, nemrégiben lemondott pozíciójáról Novák Katalin köztársasági elnök. De vajon ki foglalhatja el márciusban a frissen megüresedett államfői széket?

Márciusban új államfője lesz Magyarországnak

Február 12-én, hétfőn hivatalosan is benyújtotta lemondását az Országgyűlésnek Novák Katalin köztársasági elnök, az utóbbi napokban az egész országot lázban tartó kegyelmi botrány főszereplője. Az államfő pozíciója azért ingott meg, mert 2023-ban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, K. Endrének, akit korábban három év négy hónapos börtönbüntetésre ítéltek, mert a pedofil igazgató bűntársaként arra próbált rávenni egy, az otthonban zaklatott gyermeket, hogy vonja vissza a feljelentését. Novák lemondása új helyzetet teremtett: a parlamentnek 15 napon belül kell döntenie a kérdésről. Ha elfogadják az államfő lemondását, akkor 30 nap áll az Országgyűlés rendelkezésére, hogy új köztársasági elnököt válasszon. De kik a legvalószínűbb jelöltek? Máris mutatjuk a listát: ők azok, akiknek komoly esélyük van rá, hogy elfoglalják az államfői széket.

Stumpf István, a Bibó István Szakkollégium és a Századvég Politikai Iskola alapítója széleskörű legitimációval rendelkezhetne, mivel nem csupán kormánypárti, de ellenzéki oldalon is nagy az elfogadottsága. Stumpf tevékenykedett már alkotmánybíróként is, 1998–2002 között, az első Orbán-kormány idején pedig a Miniszterelnöki Hivatal élén állt. Sőt, 1991-től 1994-ig Göncz Árpád államfő ifjúságpolitikai tanácsadójaként is dolgozott - emlékeztet a Telex.hu cikke.
Kattints a további képekért!

Novák Katalin lemondása még nem is olyan biztos. Az Országgyűlés még a folytatásra is felkérheti.

Leadfotó: Facebook

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Harry herceg sosem titkolta, hogy hétköznapibb életet szeretne élni, ám mint kiderült az egyik rokona miatt kénytelen volt elköteleznie magát királyi kötelességei mellett.
Lifestyle
Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelheted a tüneteket.
Lifestyle
A csodaszép zöld növények hasznos és gyönyörű elemei otthonunknak, a legjobb pedig, hogy már néhány egyszerű tippet megfogadva is könnyedén gondjukat viselheted, amiért egészen biztosan hálásak...