Lifestyle

Megjelent az első változás: ezzel helyettesítik az olajat bizonyos konzervekben

A napraforgó olaj hiánya miatt a gyártók kénytelenek más megoldások után nézni, már határozat is született az ügyben, ami alapján eljárhatnak. Cikkünkből kiderül, milyen táplálkozás egészségtani hatása lehet az olaj lecserélésének.

Olaj helyett sertészsír

Május 1-től egy új rendelet teszi lehetővé, hogy az ukrán háború miatti alapanyag beszerzési problémák okán helyettesítő összetevőket használhassanak az élelmiszerekben úgy, hogy a termék neve és a csomagolása is a régi marad – ismerteti a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A határozat szerint az érintett termékeknél a felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre. Ezek mellett a lehetőségek mellett ráadásul a gyártók kaptak egy harmadik, fogyasztói szempontból új, esetlegesen körülményesebb megoldást is: nem kell a terméken látszódnia a változásnak, ha a gyártó biztosítja, hogy a boltban kikerül egy megfelelő tájékoztató felirat. Ebben az esetben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket, és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat. A bejelentéseket a vásárlók a Nébih oldalán követhetik – mármint az a vásárló, akinek ehhez kedve, ideje van.

Arra lehetett számítani, hogy a változtatások a finomított napraforgó olaj és a búza mint alapanyag cseréjét jelentik majd. Az összetevő-változásokat gyűjtő oldalon máris megjelentek az első termékek, amelyekbe új, helyettesítő összetevő került. Az érintett termékek listája nem is rövid, a Szegedi Paprika Zrt. 35 db konzerv termékét érinti. Ezek között olyanok szerepelnek, mint a REÁL Rakott káposzta 400g, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g vagy a Penny Babgulyás sertéshússal 400g. A listázott termékekben a napraforgó olajat disznózsírra cserélték. A változtatást a vállalat oldalán az ukrán háborúval indokolja: „A jelenlegi ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük” – írják, hozzátéve: az összetevőcserét a termékek minőségmegőrzési idejének közelében nyomtatásban láthatjuk vásárlóként.

De mit jelent ez táplálkozás egészségtani szempontból? A leglényegesebb különbség az, hogy a finomított napraforgó olaj nem tartalmaz koleszterint eredendően, de a sertészsír igen. Dietetikus szakvélemény szerint, 100 g sertészsír kb. 95 mg koleszterint tartalmaz (akinek magas a koleszterinszintje, annak a napi koleszterin bevitele lehetőleg 200 mg alatti kell legyen). A sertészsírnak magasabb a telített zsírsav tartalma, amely a koleszterinszintet növeli, de nem mindegy, hogy a fenti esetben valójában mennyivel emelkedik a készétel telített zsírsav tartalma. Pl.: a „COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g” olajjal készült termékben 100 grammonként 2,5 g zsír, azon belül 1 g telített zsírsav volt, ha olajjal is készült. Az összetevő-változás miatt ezért érdemes odafigyelnie a cserére azoknak a fogyasztóknak, akik egészségileg érintettek.

Egyre több amerikai államban fogadják el a legújabb abortusztörvényeket, aminek hatására nők ezrei törlik le telefonjukról a menstruációjukat követő applikációkat. Meghökkentő az összefüggés.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Összesen 16 pálinkaház nevezett 103 tétellel - máris mutatjuk, mely pálinka lett idén az ország legjobbja.
Egészség
Egy új kutatás igyekezett megválaszolni a kérdést, ami voltaképpen az ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget.
Fashion&Beauty
A télnek van az a bosszantó hátránya, hogy ilyenkor sokkal szárazabb a bőrünk, és az ajkaink is könnyebben kicserepesednek.