Nem muszáj minden nap fürdeni – Ez történik a testeddel, ha kétnaponta tusolsz

Legtöbben naponta egyszer, vagy többször zuhanyozunk, de ha megkérdeznénk magunktól, mi okunk van erre, rájöhetnénk, hogy teljesen feleslegesen tesszük. Egy nap zuhany kihagyással nem csak a vízfogyasztásunkat tudnánk csökkenteni, de szívességet tennénk a bőrünknek és a szervezetünknek is. Őrültségnek hangzik? Olvass tovább.

Kevesebb fertőzésnek leszel kitéve

Most biztos azt gondolod, megőrültünk, hiszen naponta zuhanyozni sokkal egészségesebb, mintha ritkábban tisztálkodnánk, pedig valójában ez pont fordítva van. A gyakori mosakodás megzavarhatja a mikroorganizmusok egyensúlyát a bőrön, így kevésbé leszünk védettek a fertőzésekkel szemben. Az immunrendszerünk tökéletes működéséhez ugyanis szükségünk van bizonyos baktériumokra és a túl gyakori zuhanyzással eltüntetjük ezeket, így csökkentjük az immunrendszert és annak képességét, hogy megvédjen minket a vírusoktól.

Fiatal lány naponta tusol fürdik tisztálkodik

A bőröd hálás lesz neked

A hosszú, forró zuhanyok pihentetőnek tűnhetnek és a bőröd is tökéletesen tisztává válhat, egyúttal viszont a túl meleg víz hosszú távon hozzájárul a korai öregedéshez is. Bőrünket enyhén zsíros külső réteg borítja, amely megköti a nedvességet, hogy a bőr hosszabb ideig maradjon rugalmas. A mosakodás és a tusfürdővel való rendszeres dörzsölés eltávolíthatja ezt a védőréteget, irritálttá és ráncossá téve a bőrt.

Nő gyönyörű egészséges haját fésüli

Gyorsabban fog nőni a hajad

Ezt már biztosan sokat hallottad – főleg, ha zsíros hajproblémákkal küzdesz – de a túl sok mosástól csak még zsírosabb lesz a hajad és túltermelődik a fejbőröd faggyú mennyisége is. Ha minden nap hajat mosol, azzal eltávolítod a faggyú külső rétegét, amely védőpajzsként szolgál. Válaszként a pórusok még többet kezdenek termelni ebből a faggyúból, aminek következtében a fejbőr viszketni kezd és irritált lesz, végül teljesen eltömődnek a pórusok, ez pedig meggátolja a haj növekedését. Így ha szép, hosszú és egészséges hajkorona az álmod, elég, ha hetente egyszer, maximum kétszer mosol hajat.

Lapozz, a cikk a következő oldalon folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2