Lifestyle

Minden, amit a lekvárkészítésről tudni kell

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor télen elővesszük a kamrából azt a finom lekvárt, amit még nyáron készítettünk saját kezűleg. Ha fontos számunkra egészségünk megőrzése, akkor tartósítószer és kristálycukor hozzáadása nélkül készítjük el lekvárunkat. De hogyan kezdjünk neki?

1. lépés: dönteni az alapanyagról – lekvár biogyümölcsből

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Hol vásároljunk?

Lehetőleg biopiacon vagy termelőtől vásároljunk biogyümölcsöt, mert így a káros permetező- és egyéb anyagokat nem juttatjuk be a lekvárunkba!

Milyen gyümölcsöt vegyünk?

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Válasszunk érett és friss gyümölcsöt. Bár sokan azt gondolják, hogy a lekvárt csúnya gyümölcsből kell készíteni, ez hatalmas tévedés! Minden az alapanyagokon múlik: erjedő gyümölcsből ugyanis sosem fogunk tudni igazán finom lekvárt előállítani. Nem érdemes ezen spórolni. A friss gyümölcsöket célszerű még aznap vagy másnap felhasználni, mert ha túl sokat várunk, akkor sokat veszítenek a zamatukból.

Melyek a legjobb lekvár alapanyagok?

Például eper, barack, szilva, meggy, szeder, feketeribizli, körte, cseresznye, szőlő - ezek többnyire hozzáadott cukor nélkül is elég édes lekvárt eredményeznek. Olyat is csinálhatunk, hogy többféle gyümölcsöt főzünk össze, pl. szeder barackkal.

Tuti tipp!

A profi lekvárfőzők mindig megvárják a gyümölcsszezon végét, mert ilyenkor olcsóbban lehet vásárolni, és ez nagyobb mennyiség esetén kiváltképp számít.

2. lépés: dönteni az édesítésről – cukormentes lekvár

A lekvárunkat elkészíthetjük teljesen cukormentesen is, erre a legalkalmasabb a szilva, a szőlő és a cseresznye. Ha azonban mindenképpen édesíteni szeretnénk, akkor se a finomított fehér cukorhoz nyúljunk, hanem inkább a nyírfacukorhoz. Ezt ugyanúgy lehet használni, mint a kristálycukrot, csak a nyírfacukor nem hizlal, nem savasítja a szervezetet, nem rontja a fogakat, ezen kívül segíti az emésztést és alacsonyan tartja a vércukorszintet. Különösen ajánlott cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak.

Ha nyírfacukorral készítjük el a lekvárt, akkor először cukrozzuk be a gyümölcsöt és utána hagyjuk egy kicsit állni, hogy levet eresszen, és így nehezebben ég majd oda. Jó tudni, hogy a cukros lekvár hamarabb besűrűsödik, mint a cukormentes változat.

Tudtad?

A dzsem abban különbözik a lekvártól, hogy darabos gyümölcsök is vannak benne.

3. lépés: dönteni a tartósításról – vegyszermentes lekvár

A befőző cukrokat és dzsemfixeket lehetőség szerint kerüljük, mert rengeteg tartósítószert tartalmaznak, ezért nem éppen a legegészségesebb megoldások. Sokan nátrium benzoátot vagy szalicilt használnak, de ezen káros szerek nélkül is tartóssá tudjuk tenni a lekvárunkat, méghozzá a befőttesüvegek alapos tisztításával. Mutatjuk, hogyan!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A rajongók szerint ezért kár volt elkezdeni a Csillag születik című showt az RTL-en, mert alig kapnak belőle valamit.
Utazás
Bár a lassan elvonuló ciklonok még mindig gondokat okoznak az ország középső részén, nem sokkal a karácsonyi ünnepek előtt megkezdődött az ostrom: tele vannak a repülőgépek, jönnek a külföldiek...
Lifestyle
Ezen a héten a Szaturnusz és a Mars különösen erős feszültséget és döntéshelyzeteket hoznak – három csillagjegy pedig kifejezetten érezni fogja ezt a fordulópontot. Ők most valódi válaszút elé...
Utazás
Sokan egész télen használják a ködlámpát, még akkor is, amikor nem kellene.
Lifestyle
A hét egyik legerősebb hatása most a Neptunuszhoz köthető – három csillagjegy különösen megérzi majd ezt a felemelő, inspiráló energiát. Ők azok, akik mintha szárnyra kapnának: könnyebben áramolnak a...
Egészség
A só olyan alapvető része a mindennapjainknak, amely nélkül a főzés és az étkezés elképzelhetetlen lenne. Bár sokszor csak egy egyszerű fűszerként tekintünk rá, valójában az emberi szervezet...