"Tényleg minden agyban dől el" - Így formálja életedet a jóga

EnniValó bloggerünk, Marton Adrienn hisz az ép testben ép lélek elvében, így az egészséges ételek mellett a mozgás, azon belül is a jóga, központi szerepet játszik az életében. Interjúnkban Adrienn mesél a jógával kapcsolatos tapasztalatiról, élményeiről.

Miért pont a jóga mellett döntöttél?

Világéletemben sportoltam, de leginkább edzőtermi órákra jártam. Egy ideje azonban nagyon mozgalmasak a napjaim és nem vágyom már a pörgős aerobic órákra, így valami nyugodtabb mozgásformát kerestem magamnak. A barátaim ajánlották a jógát, és azon belül is Ilko Péter óráit. Azt mondták, a jóga, a légzésgyakorlatok egyszerre mozgatnak át, nyújtanak és nyugtatnak meg… és a munkám mellett ez a nekem való mozgásforma. Eleinte nem nagyon hittem nekik, de a sok-sok gyakorlás és a tapasztalataim után elmondhatom, hogy igazuk volt.

Mi tetszett meg a jógában a legjobban?

Egyfelől az érzés, hogy jógaóra közben a pillanatban érzem magam. Először persze sokszor elkalandoztak a gondolataim és a munkán, a teendőkön agyaltam mozgás közben is, de ahogy telt az idő ez elmúlt. Mostanra már teljesen ellazulok, ki tudom zárni a stresszt és a negatív gondolatokat és abban az egy órában csak magammal törődök. Másfelől kimondottan érdekelt, a jóga egészséges életmóddal és étkezésekkel kapcsolatos összefüggése.

Pétertől, aki táplálkozási tanácsadó is megtanulhattam, hogy milyen szerepe van a kiválasztott alapanyagoknak és hogy az ayurveda miért a harmóniában létezésre, a megelőzésre és a táplálkozásra épít első sorban, a betegség " kezelése" helyett. Itt olyanra is könnyen fény derülhet, hogy mi állhat a glutén- és a laktóz érzékenység, vagy épp cukorbetegségek hátterében...

Milyen változásokat hozott az életedbe ez a mozgásforma?

Maximalista vagyok és mindig a tökéletességre törekszem, így sokszor feleslegesen görcsölök, aggódok dolgokon. Például amikor először jártam Péternél azon izgultam, hogy mások biztosan sokkal hajlékonyabbak lesznek és csalódott voltam, hogy ez nekem nem úgy megy. Péter megnyugtatott s csak annyit mondott, hogy ez fejben dől el és higgyem el, hogy képes leszek rá.

Ahogy telt múlt az idő ez beigazolódott és egyre rugalmasabb, hajlékonyabb lettem. Rájöttem, hogy túl tudok lépni a korlátaimon az elengedést gyakorolva, és ha szeretném, képes vagyok megcsinálni. Azóta a munkámban, az életemben is sokkal felszabadultabb vagyok. A gondolkodásom, a hozzáállásom is sokkal rugalmasabbá vált a dolgokhoz. Tényleg minden agyban dől el.

Kiknek ajánlod a jógát?

Kortalanul mindenkinek. A mai rohanó világban egyre kevesebb időt töltünk azzal, hogy a lelkünk, a szellemünk kipihenje magát. A jóga amellett hogy fizikailag is erősít és minden izmunkat megmozgatja, a lelkünkre is jó hatással van. Megtanít pihenni, koncentrálni és egyben megnyugodni is. Kizökkent a hétköznapokból, segít visszatalálni önmagunkhoz.

Nagyon megkedveltem ezt a mozgásformát, hiszen a tudatosság fontos része az életemnek, csak eddig leginkább a táplálkozás és az ételek terén nyilvánult ez meg. Péterrel éppen azon dolgozunk, hogy FEEL-GOOD-FOOD néven egy-két napos kurzusokat szervezzünk, a jóga és az egészséges táplálkozás jegyében, ahol a természet közelsége, nyugalma is fő szerepet kap. Itt az a cél, hogy mindenki sok-sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodjon.

Milyen programok lesznek ezen a kurzuson?

Az egészséges étkezés, táplálkozási ismeretek fontossága központi szerepet kap. Emellett önismereti témák is terítékre kerülnek, ahol lehetőség lesz a különböző problémák megoldásait megvitatni. Szó lesz a stresszkezelésről, koncentráció növelésről, hiszen ezek mindennapos témák a legtöbbünk életében. Plusz természetesen jógázunk, meditációs- és légzésgyakorlatokat végzünk. A kurzus célja, hogy mindenki felszabadultnak érezze magát, miközben rengeteg új dolgot tanul meg önmagáról.

Adri egészséges és könnyű receptjeit az Femcafe.hu EnniValó blogjában olvashatod!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!