Lifestyle

Milyen veszélyek leselkednek az eladókra az online piactereken?

Az internet térhódításával az online piacterek képében egy új dimenzióval bővült azon platformok spektruma, amelyek lehetővé teszik különböző tranzakciók lebonyolítását. Az online tér számos lehetőséget, egyben kockázatot is rejt magában, az eladói és a vevői oldalon egyaránt, kellő körültekintéssel és tájékozottsággal ezek ugyanakkor egyszerűen azonosíthatók és elkerülhetők. Az alábbiakban azokat az eseteket tekintjük át, amikor az eladók kerülnek a csalók célkeresztjébe.

A legelterjedtebb módszer, amikor a vevő tájékoztatja az eladót, miszerint az eladásra szánt terméket már kifizette, ugyanakkor az eladó abban az esetben fér hozzá az összeghez, ha telepít egy távoli hozzáférést biztosító programot (például a TeamViewert vagy az AnyDesket) a telefonjára vagy a számítógépére. A gyanútlan értékesítő, annak érdekében, hogy mielőbb hozzájusson a pénzhez, teljesíti a hamis vevő kérését, amelynek következtében utóbbi könnyűszerrel hozzáfér az internetbanki fiókjához. Gyakran a távoli hozzáférés nem elegendő a csalás végrehajtásához, ezekben az esetekben az internetes tolvajok a többfaktoros hitelesítésen is az eladó segítségével jutnak keresztül, aki sok esetben az SMS-ben kapott kódot is megosztja az ismeretlen vevővel. Ezt követően a csalók szabad utat nyernek az illető bankszámlájához, a tulajdonosát kizárják a fiókból, az azon található pénzösszeget pedig elutalják egy másik számlára.

Az eladók online átverésének egy másik tipikus verziója az SMS-ben elküldött adathalász linkekkel operál. Az SMS-ben általában az áll, hogy a meghirdetett terméket kifizették, az összeg fogadását pedig a mellékelt linken keresztül tudja megtenni az eladó. Előfordul az is, hogy egy csomagküldő szolgáltatót ajánlanak a termék kiszállításához, jellemzően legálisan működő, ismert csomagfutár szolgáltatók nevét felhasználva, ezzel ösztönözve a leendő áldozatot a hivatkozás megnyitására. A link természetesen egy hamis weboldalra irányít át, amely a bankkártyaadatok megadását kéri a felhasználótól. Amennyiben ez megtörténik, a csalók hozzáférhetnek az illető bankszámlájához és vásárolhatnak vele.

Egyes weboldalak a bankkártyaadatok helyett az eladó számlavezető bankjának kiválasztását, majd a banki felület belépési adatait kérik, amelyet követően a hamis oldal a valódi banki oldalnak továbbítja az adatokat. Utóbbi ekkor egy megerősítő kódot küld, amelyet az eladó szintén megoszt a támadóval, ezzel saját kezűleg hatástalanítva a bankszámlája védelmét biztosító rendszert.

Ne felejtsük: ahhoz, hogy egy bankszámlára pénzt utaljanak, a fogadó személynek nincs szüksége semmilyen külső programra, illetve a bankfiókjába sem kell bejelentkeznie. Az összeg fogadásához elegendő a számlatulajdonos nevét és a bankszámlaszámot megadni, belföldi forintátutalások során emellett másodlagos azonosító (például e-mail cím) használatára is van lehetőség. Amennyiben bankszámla-adatokat, felhasználói fiókazonosítókat, jelszavakat és hasonló, bizalmas információkat próbálnak tőlünk megszerezni, valamint, ha egy ismeretlen személytől érkezett üzenet egy mellékelt hivatkozás megnyitására vagy program letöltésére buzdít, amögött minden bizonnyal átverés áll.

A Magyar Nemzeti Bank társalapításával létrejött Kiberpajzs fő célja a kibercsalások legjellemzőbb típusaival kapcsolatos tájékoztatás, és a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítése. A platform ennek mentén tájékoztatja, valamint releváns tanácsokkal látja el a látogatókat a legelterjedtebb kibertámadások, valamint az online piactereken előforduló átverések témája kapcsán is.

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Az Ikrek kapcsolata szintet léphet: jöhet a házasság vagy a gyerekvállalás. Heti horoszkóp.
Sztárok
Vilmosnál végleg betelt a pohár öccsét, Harryt illetően, ezért a jövendőbeli uralkodó egy fontos és egyben komoly dologra szánhatja el magát.
Sztárok
Bár a különös sorozat csak két évadot élt meg, idehaza nagy sikernek örvendett, így a hazai adók többször is ismételték. De vajon hogy fest ma, sok-sok évvel a befejezés után Tru Davis, azaz Eliza...