Mi van a poháron túl? A bor, amit nem csak inni, érteni is kell

Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk jóval szerényebb, mint a Nobel-díjasoké, magyar pedig egy sincs közöttük. Képesítésüket nehezebb elnyerni, mint diplomát szerezni a világ legrangosabb egyetemén, hiszen csak a jelentkezők 7-10 százalékának sikerülhet, míg a Harvard Egyetem hallgatói 95 százalékos arányban jutnak hozzá az oklevelükhöz. Egyetlen szavukkal képesek megtízszerezni egy-egy bor árát. Mindezek ellenére alig néhányan ismerik a borok Jedi lovagjait, az úgynevezett Master of Wine cím birtokosait. Kik ők? Hogyan juthattak be a borszakértő elit legszűkebb körébe? És mi különbözteti meg őket a sommelier-ktől? Most kiderül!

Különböző szerepek, közös szenvedély

Közhely, mégis igaz, hogy a bor az emberi civilizáció egyik legfontosabb itala – cseppjeiben ott rejtőzik az emberi kultúra és a gondolkodás kiteljesedésének története, egyben fontos vallási szimbólum is. Sokáig a hatalmat és a presztízst jelképezte, ám ma már mindenki számára elérhető, gasztronómiai szempontból szinte megkerülhetetlen ital. Nem csoda, hogy szakemberek egész sora foglalkozik vele a szőlészektől, borászoktól kezdve, a bortechnológusokon, a gasztronómia legkülönfélébb területeinek képviselőin és a borbírókon át egészen a sommelier-kig. Sokunkat már a sommelier-k tudása is lenyűgöz, hiszen tudják, hogy egy-egy alkalomhoz, ételhez vagy ízléshez milyen ital társítható, ismerik a választott bor eredetét, sajátosságait, és még abban is profik, hogy az egyes fajtákat miként kell helyesen felszolgálni. Többen közülük gasztronómiai influenszerként segítik a fogyasztókat, illetve a borok iránt érdeklődőket az információk elsajátításában és a helyes borválasztásban.

Ám van egy szűkkörű tudós társaság, amelyik még a sommelier-knél is bensőségesebb kapcsolatot ápol a mintegy nyolcezer éves múltra visszatekintő borral. Ők egy komplex, három-öt éven át tartó tanulási folyamatot, majd szigorú vizsgák sorát követően szerezhetik meg az úgynevezett Master of Wine címet és kerülhetnek be abba a mindössze 420 főt számláló szakmai elitbe, akiket a borvilág doktoraiként is szokás aposztrofálni. A világ legrangosabb boros címe egyetlen intézményben, a londoni Institute of Masters of Wine-ban szerezhető meg. A képzésen a jelentkezők mindössze 7-10 százaléka képes a szigorú követelményeket teljesíteni, mivel kivételes tudás, mentális erő, kitartás, na és persze szenvedély szükségeltetik hozzá. A cím megszerzésének különleges voltát az is mutatja, hogy – bár voltak próbálkozók – a hazai borkultúra gazdag tradíciói ellenére eddig egyetlen magyarnak sem sikerült teljesíteni ezeket a követelményeket. Az akadémiai képzésben való részvétel előfeltétele az is, hogy a hallgatók négyes szintű, felsőfokú tanúsítványt szerezzenek, e képzés elvégzése, illetve az egyes fokozatok megszerzése akár két-három évet is igénybe vehet.

Lapozz! A cikk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?
Lifestyle
Sokan hisznek abban, hogy minden emberhez tartozik egy spirituális vezető, egy úgynevezett lélekállat, amely nemcsak a személyiségünket tükrözi, de segíthet megérteni életünk mélyebb rétegeit is. Ha...
Lifestyle
Egy régóta várt megerősítés vagy válasz is megérkezhet a Halak egy fontos kérdésére. Napi horoszkóp.
Sztárok
Tarita Teriipaia immáron 83 éves, és nem sokat tudni róla manapság, ám egykor ő volt a legendás Marlon Brando felesége 10 esztendőn át, és bizony a színésznő elképesztően gyönyörű nő hírében állt...
Lifestyle
Az Ikrek a héten végre meghozhat egy régóta halogatott döntést. Heti horoszkóp.
Sztárok
Úgy tűnik, a brit királyi család színfalai mögötti játszmák tényleg elképesztőek, és olykor aljasak is: egy informátor szerint például Kamilla tudatosan és saját érdekből tette tönkre Katalin és...
Sztárok
Bár Daisyt édesanyja gyerekkora óta tudatosan távol tartja a nyilvánosságtól, olykor bizony a paparazziknak sikerül lencsevégre kapni a ritkán látott, rejtélyes lányt.