Lifestyle

A koronavírus miatti leállás következtében tömegével élhetnek nők fel nem ismert mellrákkal: Így tudod magad megvizsgálni szakszerűen

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy minden hónapban ellenőriznünk kéne magunkat, hogy időben észrevegyük, ha baj van. De vajon hányan teszünk így? És tényleg mindenki tudja, hogy mire kell figyelni egy ilyen vizsgálat során. Sokan nem szánnak erre időt, pedig a rendszeres és szakszerű ellenőrzés életet menthet.

A covid alatt mással voltunk elfoglalva

Ami a hivatalos vizsgálatokat illeti, az NHS a világjárvány idején jelentős visszaesést tapasztalt a mellszűrések terén, mivel a kezeléshez való hozzáférés csökkent, a mellrákszűrések felfüggesztésre kerültek, és a nők nem akarták terhelni az ellátórendszer. Most azonban, hogy a dolgok visszatérnek a normális kerékvágásba, ha elmulasztottál egy szűrővizsgálatot, esedékes lenne, vagy aggódsz, akkor ne habozz!

De visszatérve a melleink ellenőrzésére, egyértelmű, hogy nagy a zűrzavar. A Bupa Health Clinics szerint megdöbbentő adat, hogy hatmillió nő nyilatkozott úgy, hogy nem tudja, hogyan ellenőrizze a melleit a rák szempontjából, és a nők 80%-a nincs tisztában azzal, hogy mi növelheti a mellrák kockázatát. Félelmetesnek tűnhet, de a testünk rendszeres megismerése a legjobb módja annak, hogy a változásokra figyeljünk, és szükség esetén kivizsgáltassuk őket. Próbáljuk meg minden hónapban ugyanazt az időpontot választani az ellenőrzésre - a legjobb a menstruáció után -, így megismerhetjük, mi a normális számunkra.

A csomón kívül hét egyéb jel van, amire érdemes odafigyelnünk és ha ezek közül bármelyiket észreveszed, a legjobb, ha orvoshoz fordulsz. Legtöbbször más magyarázat is van a tünetre, de a korai felismerés elengedhetetlen a mellrák kezelésében.

Először is nézd meg a melleidet, és ellenőrizd, hogy észrevehetsz-e valamit vizuálisan. Emeld fel a karodat a levegőbe, hogy ellenőrizd a hónalj alatt is. Ezután az ujjaiddal tapintsd meg és óvatosan nyomkodd végig a melleidet, a hónaljad, a kulcscsonttodat és a mellbimbóidat is. Ne feledd, minél hamarabb diagnosztizálják a mellrákot, annál valószínűbb, hogy a kezelés sikeres lesz. Éppen ezért olyan fontos, hogy minden változást vagy aggályt jegyezzünk fel, és vizsgáltassuk ki az orvosunkkal.

Lapozz!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Lázár János nagy terveket jelentett be, amit úgy néz ki meg is fognak lépni Magyarországon.
Sztárok
Lehet Papp Gergely magánélete ismét sínre fog kerülni.
Sztárok
Dean Cain a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai című tévésorozatban öltötte magára a legendás szuperhős vörös palástját és testhezálló kék ruháját. Azóta persze több évtized eltelt, és Cain is...