Lifestyle

Mautner Zsófi és Nemesvölgyi Attila "uborkaszezonja" - a mélyszegénységben élők megsegítésére

Megszokhattuk már, hogy Mautner Zsófi mindig kitalál valamit. Amikor a gasztronómia a vízpartokra költözik, ő a belvárosban lát vendégül este, Nemesvölgyi Attilával - közös helyükön: a Babka Deliben, miközben napközben a karácsonyra készülő szakácskönyvén dolgozik. Mindeközben társával segítenek is: azokon, akik a legjobban rászorulnak.

Rózsák és uborkák

Az asztalon képeslapok Nyírvasváriban élő asszonyoknak címezve, akiknek megköszönhetjük az uborkatermést, amiből a vacsoránk készült. "Ez a kovászos uborka a Kiút program és a Babka Deli együttműködéséből született és a program termelőinek uborkájából készült.

"A Kiút a legszegényebbeknek létrehozott foglalkoztatási program, amely mélyszegénységben élő, többnyire roma családoknak segít, hogy őstermelővé váljanak és így munkájukból legyenek képesek megélni. Az uborkát szeretettel, szorgalommal nevelték, hálásak vagyunk érte" - áll a lap hátoldalán. Már az ötlet is levesz mindenkit a lábáról, nemhogy a magenta rózsás képeslap-fotó. Mert azt is megtudjuk, hogy ezen a vidéken, ahol sok ember él szegénysorban, a rózsák mégis páratlanul gyönyörűek. Gondolom, hosszan érdekelne még benneteket, mit gondolunk a rózsákról, de inkább jöjjön a menü!

Mi mindent lehet kihozni az uborkából?

Ezután a vacsora után azt hisszük, hogy bármihez passzol, de tényleg bármihez. Viszont kezdjük az elején. Limonádéban az almával és a bodzával párosítva pazar frissítőt eredményezett, míg mezzeként - a belsejét kikaparva - a füstölt pisztrángkrém, a vegán tatár, a pink céklakrém és a körözött mellett is kitűnő volt. A jéghideg, tárkonyos zölduborka leves különlegessége, hogy mint a neve is mutatja, nem kovászos ubiból készült, így sokkal könnyedebb és frissebb ízvilágot képvisel. A grilltálon hagyományos és szarvas miccset kínáltak, a bárányköfte az erdélyi Beke farmról érkezett, azért, hogy kiemelje a tejfölös uborkasalátát és a Deli kovászos uborkát. A házi kapros-túrósrétes fagylalton viszont nem csak a kandírozott uborka fogott meg, hanem a kandírozott görögdinnye, ami jobbára a belső héj azon részéből készül, amit kidobnánk és szuper finom.

Vendéglátás a köbön

Mautner Zsófi nemcsak főzni tud nagyon, de széleskörű tájékozottsága, a világ konyhakultúrájának ismerete, a magyar föld és termés szeretete fantasztikus vendéglátós társra talált Nemesvölgyi Attila személyében, aki úgy figyel a vendégeire, olyan professzionálisan és sármosan kalauzol végig minket az estén, hogy a távozásnál úgy tűnik, mintha évtizedek óta idejárnánk. Nem vitás, hogy mindketten művészei választott szakmájuknak. És az sem, hogy visszatérünk még ide.

Leadfotó: Chili & Vanília / Facebook, fotók: Kraszkó Zita

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Egy újabb szomorú történet, amin az internetezők a könnyeiket hullajtják.
Sztárok
Az Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas Shirley MacLaine lassan a kilencvenedik életévéhez közelít, fiatalos lendülete azonban ma is a régi.
Fashion&Beauty
Ez az olaj egy igen sokoldalú összetevő. Az aromaterápiás és ételízesítő képességein túl a hajunkra nézve is rengeteg előnye van.