Lifestyle

Drámai mértékben csökkent az örökbefogadások száma Magyarországon

Évente ezer gyermek várja hiába hazánkban, hogy új otthonra és szeretetre leljen.

Ezer alá csökkent az örökbefogadások száma

2016 óta először csökkent 1000 alá az örökbefogadások száma (901), miközben kétszerennyi az örökbe fogadható gyermek (1778). A gyerekek számánál jóval többen (3113 fő) várnak gyerekre. A nagy különbség oka, hogy az örökbefogadók többsége 3-4 évesnél fiatalabb, egészséges gyereket szeretne, viszont az örökbe adható gyerekek között több az ennél idősebb, roma származású, kisebb-nagyobb betegséggel élő.

Az SOS Gyermekfalvak több mint 1000 embert kérdezett meg örökbefogadással kapcsolatos elképzeléseikről. Tízből nyolc válaszadó – ha nem lehetne természetes úton gyermeke – örökbe fogadna. Tízből hat választaná az „asszisztált reprodukciós eljárásokat”, például a lombikprogramot.

A megkérdezettek huszada csak úgy fogadna örökbe, ha ismerné a gyermek vér szerinti szülőjét.

Sokáig a szülők többnyire titkolták, hogy gyermeküket örökbe fogadták, jelenleg az ellentétes gyakorlat erősödik, összhangban a pszichológusok és szakemberek ajánlásával. Az örökbefogadást feltételezhetően vállalók többsége úgy véli, elmondaná a gyermeknek, hogy nem ő a vér szerinti anyja, apja (89,9%), mintegy 2% elzárkózik ettől, sokan pedig bizonytalanok (9%). Megoszlanak köztük a vélemények arról, mikor kell a gyermekkel beszélni erről: harmaduk úgy gondolja, akkor, ha a gyermek már felfogja azt, többsége azonban már a kezdetektől nyilvánvalóvá tenné (62,8%).

Fotó: 123rf

Lapozz, még nem értél a cikk végére!

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A 90-es évek a ragyogásról szólt, már ami a divatot illeti. A szépségiparban is abszolút dominált a "glossy" vonal, gondoljunk csak például a szájfényekre, vagy a fényes szemsminkekre.
Home&Design
Visszaszorulóban a csomagolóanyag, hódít az újrahasznosított tasak és a mobilappos világítás.