Lifestyle

Lezárult a népszámlálás, rekordszámú kérdőív érkezett online

November 28-án lezárult az utolsó, hagyományos népszámlálás, melynek online kérdőívét idén rekord számban, több mint háromszor annyian töltötték ki, mint a legutóbbi alkalommal. A népszámlálás idei sikerében közreműködtek jegyzők, területi felelősök, felülvizsgálók, számlálóbiztosok és persze legfőképp a lakosság.

Nagy sikere volt az online kitöltésnek

Az idei évben az online kitöltések által összesen 3,2 millió címről, nagyságrendileg 7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe, vagyis a címek 63,5 százalékáról küldtek be ily módon válaszokat a háztartások. "Az online résztvevők száma valahol azért érthető, hiszen 11,5 évvel ezelőtt még mások voltak az internethasználati szokások, az eszközellátottság, és a többi. Éppen ezért számítottunk rá, hogy több lesz az online szakaszban a kitöltés, mint a megelőző népszámlálásnál, de ekkora sikerre még mi sem gondoltunk, amihez hozzá kell tenni, hogy nemzetközi összehasonlításban is nagyon komoly eredményt jelent. - árulta el az InfoRádiónak adott interjújában dr. Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

dr. Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke

További érdekesség, hogy az összes magyarországi településen töltöttek ki online kérdőívet, a szakasz utolsó hétvégéjén pedig a korábbi napi átlag többszöröse érkezett be a kérdőívekből. Október 16-án vasárnap például több mint egymillió személyi kérdőívet küldtek be a háztartások, éppen ezért a tervezett zárónap után még további három nappal meghosszabbították a kitöltési időszakot. Ennek köszönhetően azok is élni tudtak az online kitöltés lehetőségével, akik az utolsó nap terheltsége miatt esetleg nem tudtak bejutni a rendszerbe, vagy egyszerűen csak az utolsó pillanatban jutott eszükbe online részt venni a népszámlálásban.

A számlálóbiztosok is kitettek magukért

Akik nem éltek a kérdőív online kitöltésének lehetőségével, azokat számlálóbiztosok keresték fel október 20. és november 20. között. Mintegy 23 ezer számlálóbiztos országszerte 5 millió címet, ezen belül lakcímet, illetve további egyéb címet, például nyaralók, különféle intézmények címét ellenőrizte. A számlálóbiztosok közel 2,2 millió személyi kérdőívet töltöttek ki az adatszolgáltatók közreműködésével, így az internetes önkitöltési szakaszban rögzített kérdőívekkel együtt 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe.

"Nagyon hálásak vagyunk a számlálóbiztosoknak, hiszen nagyon nehéz feladat nem csak a népszámlálásban, de bármilyen statisztikai összeírásban adatokat gyűjteni, hiszen az emberek egyre kevésbé türelmesek vagy akarnak különböző felmérésekben részt venni. Kevesebbet is vannak otthon, - a fiatalok különösen, - akiket így nehezebb is megtalálni a lakóhelyükön. Éppen ezért a számlálóbiztosok részéről nélkülözhetetlen a türelem, az alkalmazkodóképesség, valamint, hogy a különböző emberekhez, akik választ akarnak, vagy épp nem akarnak adni, megfelelően tudjanak közelíteni."

"Ugyanakkor fizikailag sem feltétlenül könnyű dolog körbe járni egy adott, térképen lehatárolt területet, ott minden címet felkeresni és ellenőrizni. Éppen ezért nagyon tiszteletre méltó, hogy egyáltalán elvállalták és végig csinálták azt az online képzést, amit előírtunk hozzá, és minden nehézség ellenére végül a becsült várható népességszámhoz képest körülbelül 96%-a a népességnek benne van az adatbázisban, ami egy óriási eredmény." - fejezte ki elismerését a KSH vezetője.

Mi következik ezután?

A népszámlálás adatgyűjtési időszakát lezárva, most kezdődik az adatok feldolgozása, az első eredmények publikálása a jövő év I. negyedévében várható. Tekintve, hogy az idei volt az utolsó, hagyományos népszámlálás, különösen fontos, hogy a most összeírt adatok pontosak és jól összevethetők legyenek, hiszen a jövőben csak ezeket felhasználva tudják majd a szakemberek a tervezett, adminisztratív adatbázisokra épülő népszámlálást megvalósítani.

Több annál, mint hogy megtudjuk, hányan is vagyunk

A népszámlálás eredményei nem csak arra szolgáltatnak adatot, hogy hányan élünk az országban, hanem számos más területen is hasznosulnak. Pontos és részletes képet kapunk belőle Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről, melyek alapján sok területen megalapozottabb döntések születhetnek vagy éppen fontos helyi fejlesztések valósulhatnak meg.

"A népszámlálás egyik fő célja, hogy tetszőleges területi lehatárolásokra tudjunk információkat adni a népességről... A népszámlálás az az etalon, amihez képest ki tudjuk alakítani a reprezentatív mintákat a következő 10 évben minden társadalomtudományi kutatáshoz, de ugyanakkor minden egy főre jutó mutató is erre alapul. Innentől kezdve tehát a mostani népszámlálás és az abból tovább vezetett népesség lesz az egy főre jutó GDP, az egy főre jutó jövedelem, az egy főre jutó nyugdíj és minden más hasonló számítás alapja.

Fotók: facebook.com/KozpontiStatisztikaiHivatal

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Nem csupán az ételek minősége, a kalóriabevitel és a testmozgás van befolyással a súlycsökkenésre – az sem mindegy, milyen szokásokat követünk a hétköznapokban, bizonyos tevékenységek ugyanis könnyen...
Sztárok
A zenész májrákban szenvedett, 85 éves korában halt meg a maryland-i Bowie-ban.
Lifestyle
Fizetőssé válik a hajdanán kiugró népszerűségű Citromail.