Több, mint 50 év korkülönbség: ők a legifjabb és legidősebb olimpikonok idén

Tokióban 12 évesen már, 66 évesen még lehet olimpiai érmet nyerni.

A kor csak egy szám

A tokiói nyári játékok legidősebb résztvevője 52 évvel a legfiatalabb előtt jött világra. A hvg.hu összefoglalója alapján az 1954. december 1-jén született ausztrál lovasnál, Mary Hannánál csak egyetlen nő, a brit Lorna Johnstone vett részt korosabban olimpián hivatalosan elismert sportágban: az 1972-esen, ugyancsak lovaglásban, 70 évesen.

A tokiói a 66 esztendős Hanna hatodik olimpiája lesz, 1996 és 2016 között a pekingin kívül valamennyin részt vett díjlovaglásban, de sosem ért el kiemelkedő eredményt: egyéni legjobbja a 24. helyezés volt még Atlantában, csapatban pedig a hatodik hely Sydney-ben.

Tokió egyik legidősebb férfi versenyzője is egy ausztrál lovas, az 1959. február 8-án született, vagyis 62 éves Andrew Hoy. Ő a nyolcadik olimpiáján indul, először 1984-ben, Los Angelesben volt az ausztrál csapat tagja, azóta csak Pekingben és Rióban nem szerepelt. Mostanáig három arany- és egy ezüstérmet nyert lovastusában: a győzelmeket csapatban aratta (1992, 1996, 2000), egyéniben Sydney-ben lett második.

Számos sportágban nem ritka, hogy a negyvenes-ötvenes éveikben is képesek még remekül teljesíteni, a tornászoknál azonban meglehetősen ritka, hogy valaki középkorúként is ki tudja vívni az olimpiai indulás jogát. Az üzbég Okszana Csuszovitnyinának mégis sikerült ez a bravúr, ő 46 évesen szerepel majd Tokióban, ami a nyolcadik ötkarikás szereplése lesz. Barcelonában a csapatversenyben arany-, Pekingben ugrásban ezüstérmes lett.

London után bejelentette a visszavonulását, Rio előtt mégis visszatért, ugrásban végül a hetedik helyen zárt. A riói finálé után újra elgondolkodott azon, hogy befejezi, de meggondolta magát, szeretne olimpiai érmet szerezni Üzbegisztánnak.

A magyar csapat legidősebb tagja az 1975. augusztus 2-án született asztaliteniszező, Fazekas Mária lesz, aki 15 év után tért vissza a válogatottba, amikor kiderült, hogy Póta Georgina gyereket vár. Ő volt az, aki Madarász Dórával és Pergel Szandrával kiharcolta a kvótát tavaly januárban. Azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották az olimpiát, a rutinos játékos részvétele is kérdésessé vált, hiszen Póta újra edzésbe tudott állni. Az athéni olimpián is szerepelt, csapatban 2000-ben Európa-bajnokságot nyert, kétszeres Eb-ezüst és háromszoros -bronzérmes tartalékként utazik Tokióba.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak