Lifestyle

Lagom fogyókúra - Kiegyensúlyozott fogyás svéd módra

Türelmetlenség; drasztikus, testet-lelket megterhelő túlkapások táplálkozásban és mozgásban; a szervezet kizsigerelése; gyors motivációvesztés – ezek a fogyókúrás bakik bújnak meg legtöbbször a sikertelen fogyókúrák hátterében. A skandináv életstílus azonban mindenki számára hasznos példát mutat a túlkapások elkerülésére, és ezek az alapelvek az élet minden területén, így akár a fogyókúrában is működnek. Szakértőnk, Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász cikkét olvashatjátok.

Mi a Lagom?

A „Lagom” szó a svéd gondolkodásmód jelképe. Jelentése „ pont jó”, „pont annyi, amennyi kell”, „se sok, se kevés”. A lagom szemlélet a kulcsa a kiegyensúlyozott, harmonikus, az egészségre tudatosan figyelő életmódnak, és ezen belül a megfelelő testsúly elérésének, beállításának is.

A lagom fogyókúrában nem az azonnali, minél gyorsabb fogyás a lényeg, senki nem esik kétségbe, ha nem egy hét alatt éri el a bikiniformát. A fogyókúrás módszer kiválasztásánál sem feltétlenül a legújabb, legtrendibb kezelés-diéta-mozgás a nyerő, amellyel még nem gyűlt össze kellő tapasztalat, hanem a megbízható, bevált, magas minőséget képviselő eljárások közül választanak.

Kép: 123rf.com

A lagom egyik alapelve a forma és funkcionalitás egysége

A fogyókúra során például az is fontos, hogy ne az izomfogyás domináljon (ami a gyors, rosszul kivitelezett fogókúrák egyik leggyakoribb, és az egészségre legkárosabban ható veszélye), ami teljesen legyengíti a fogyókúrázót, hanem már a fogyás során karcsú, egészséges, a hétköznapi tevékenységek során is jól funkcionáló, energetikus testünk legyen. Az sem cél, hogy olyan felpumpált izomzatra, mint látványelemre tegyünk szert, amelyet táplálék-kiegészítők segítségével lehet felépíteni, de nincs meg az izomzat komplex funkcionalitása, nem mindig megfelelő pl. az állóképesség, a robbanékonyság, hajlékonyság. Nagyon trendi viszont a szabadban tartózkodás, testmozgás, legyen szó akár túrázásról, sétáról, síelésről vagy kerti munkáról. A testmozgást egyébként a munkahely is támogatja, ülőmunkát végzők például bizonyos időközönként néhány percre felállnak az asztaltól, átmozgatják magukat, akár levegőznek egy kicsit, vagy gyors masszázsban részesülnek. Ez a szemléletmód az ún. spontán fizikai aktivitást növeli, amely az egészség és testsúlykontroll alapja.

Kép:123rf.com

A lagom étkezés során fontos alapelv a tudatos jelenlét és az adagkontroll. A gyorsan, kapkodva evés (akár utcán, állva vagy járás közben stb.), vagy a megosztott figyelem (pl. munka, tévézés, okostelefon nyomogatás közben evés) megakadályozza, hogy érzékeljük, mikor ettünk eleget. A lagom során minden egyes falat és korty ízét, illatát érezzük, átéljük, minden falatot alaposan (30-40-szer) megrágunk, minden falat után letesszük az evőeszközt, tudatosan lassítunk. Így időt adunk az agyunknak, hogy észrevegye: táplálék érkezik, és észlelhetjük az „elég” jelzést. A lagomban annyit eszünk, amennyi pont jó, pont elég, és egy falattal, korttyal sem többet. Az ételek kiválasztásánál fontos, hogy lehetőleg szezonális, friss és megfelelő minőségű legyen (pl. organikus, bio).

A cikk nem ért véget, lapozz a következő oldalra!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Nincs még változás, Pap Dorci továbbra is szingli.
Utazás
A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) közleménye szerint a felfedezés, amelyhez magyar kutatók munkája is hozzájárult, azért különösen érdekes, mert a bolygók pályái azt...
Lifestyle
A nem mindennapi eseményre Ugandában került sor. Mostantól hivatalosan is Safina Namukwaya a legidősebb afrikai nő, aki valaha gyermeket szült.