Ne a kötelező alapján ítélj - Ezért érdemes újra felfedezni iskolai olvasmányainkat

Az iskolai kötelező olvasmányokra sokan nem jó szívvel emlékeznek vissza. Vannak, akik – a rossz élmények miatt – hosszú időre eltávolodnak az olvasástól, de akadnak olyanok is, akik a kötelezően olvasott művek alapján ítélik meg íróik munkásságát. (x)

Ma is aktuális könyvek

Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond - csak néhány szerző, akiknek műveit először kötelező olvasmányként fogtuk a kezünkbe, és adott esetben nehezen barátkoztunk meg történeteikkel, az ábrázolt korral, vagy a szereplők jellemével. Talán azért, mert nem a megfelelő életkorban olvastuk őket. Pedig ezek az olvasmányok nagy része kiváló, ma is aktuális alkotás, amik érdemesek az újraolvasásra, befejezésüket követően pedig akár mi is kedvet kapunk saját történetünk megírásához.

iskolai kötelezők újraolvasása regények írók

A Libri minden évben felhívja a figyelmet egy-egy klasszikus íróra, ezzel bátorítva mindenkit arra, hogy vegyük kézbe újból örökérvényű műveiket. Idén nyáron a választás Gárdonyi Gézára esett, akit legtöbben az Egri csillagok mentén ítélnek meg, de a szerző ennél sokkal többet kínál az olvasók számára.

Gárdonyi Géza, az útkereső

Gárdonyi a 19-20. század fordulójának egyik legjelentősebb magyar írója. Ady Endre például a magyar Dickensnek nevezte, mások Tolsztojt látták benne. Írói munkásságát talán Juhász Gyula foglalta össze a legpontosabban, szerinte „ő nem utóda senkinek, és őt nem is igen utánozza senki”. Pályafutását a folyamatos útkeresés jellemezte, számos műfajban alkotott, de elsősorban novellái és elbeszélései hozták meg számára a sikert. Írt lélektani regényt, valamint költőként és drámaírókét is tevékenykedett, az utókor mégis elsősorban történelmi regényeit ismeri. Bármelyik művét is olvassuk, feltűnik a rá oly jellemző finom karakterábrázolás, az egyszerű és jól követhető, de mégis rendkívül részletes tájleírások, és nem utolsósorban a szerző sajátos humorérzéke.

Az Egri csillagokon túl

Ha meg szeretnénk ismerni Gárdonyi Géza munkásságát, jó választás lehet az Ida regénye című könyve, hiszen ebben minden megvan, ami Gárdonyit olyan különlegessé teszi. A regény egy izgalmas, valódi nyári olvasmány, amely tele van szerelemmel, humorral, váratlan fordulatokkal, édes-bús életérzéssel. Olvasása közben pedig olyan közegbe csöppenünk, amire sokan vágyunk – a boldog békeidők nagypolgári gondatlanságába.

A történet szerint a zárdában nevelkedett Idát gazdag borkereskedő apja apróhirdetésen keresztül szeretné férjhez adni. A felhívásra egy fiatal festőművész, Csaba jelentkezik, akivel végül a fiatal lány hajlandó házasságot kötni. Ida és Csaba megfogadja egymásnak, hogy formális házasságukat egy év múlva felbontják, azonban a közösen töltött idő valódi változásokat hoz életükbe.

gárdonyi géza ida regénye díszkiadás könyv

Ida történetének olvasása közben eszünkbe juthat, hogy vajon milyen lenne egy olyan regény, ami a mi életünkről szól. Kik lennének a szereplők, milyen helyszíneken játszódna, dráma lenne vagy épp komédia? Olvasás közben ugyanis gyakran ismerünk rá olyan pillanatokra, amiket valamilyen módon magunk is átéltünk, de sokszor bukkanunk olyan szereplőkre is, akikkel mintha már találkoztunk volna valahol. A Libri az Ida regénye kapcsán arra buzdítja az olvasókat, hogy Gárdonyi Géza Ida regénye című könyvét elolvassa, írjuk meg saját történetünket! Hisz mindannyiunk élete egy regénybe illő kaland.

Lead fotó, fotó: Pexels /Polina Zimmerman/

Oldalak