Itt vannak a friss számok: hatalmasat nőtt az oltáspártiak aránya Magyarországon

Év eleje óta 45 százalékról 72-re nőtt azok aránya a magyar lakosságon belül, akik egyetértenek azzal, hogy az oltás az egyetlen igazi fegyver a koronavírus ellen.

Nőttön-nő az oltási kedv hazánkban

Az oltási program előrehaladtával a vakcinapártiak lakosságon belüli aránya is szignifikánsan növekszik - erre enged következtetni a Nézőpont Intézet friss kutatása, mely szerint immár 72 százaléknyian támogatják a koronavírus elleni vakcinák beadását Magyarországon. Ez kiugróan magas értéknek számít, ugyanis a világjárvány tavalyi kirobbanása óta soha ennyien nem tették még le a garast az oltás mellett. "Húsvét utánra már tízből több mint hét magyar felnőtt tervezi, hogy beoltatja magát vagy már túl is van legalább az első oltáson (a hivatalos statisztikák szerint a pozitívan válaszolók harmada)" - olvasható a Nézőpont Intézet honlapján. Azt írják, "az oltóanyagok bővülő választéka, a jólszervezett oltópontok, valamint a járványfáradtság" is hozzájárulhatott ahhoz, hogy ilyen látványos mértékben növekedett az oltási kedv hazánkban. Ez egyúttal azt is jelenti a Magyar Nemzet számára készített reprezentatív kutatás szerint, hogy megközelítőleg a felnőtt magyar lakosság ötöde szeretné megkapni az oltást, ugyanakkor még nem regisztrált a vakcináért. Hozzáteszik: az Orbán Viktor miniszterelnök által múlt pénteken kilátásba helyezett népszerűsítő kampánynak az ő megszólításuk lehet a célja.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása április 6. és 7. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Fotó: 123rf

Ferenci Tamás biostatisztikus a televízióban beszélt arról, hogy a brit variáns miatt csúszik fejlebb a nyájimmunitás küszöbe.

Leadfotó: 123rf

Oldalak