Ezek az új szabályok lépnek érvénybe az 5 és fél millió beoltott elérése után

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, milyen lazítások lépnek érvénybe, amint elérjük az 5,5 millió beoltottat.

Ezek a járványügyi korlátozások szűnnek meg

Novák Katalin tárca nélküli miniszter, az operatív törzs vezetője a héten jelentette be, hogy javasolni fogják a kormánynak, hogy csak azokat az intézkedéseket tartsák fenn, amely a védekezéshez feltétlenül szükséges. Ezzel az a cél, hogy a lehető legnagyobb szabadságot biztosítsák a legszélesebb körű biztonság mellett. Ilyen például a maszkhasználat.

A csütörtöki kormányinfón be is jelentették a változásokat, eszerint 5,5 millió beoltott után megszüntetik a maszkhasználatot, a belső terekben sem lesz szükséges maszkot viselni, jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: az egészségügy területén megmarad a maszkhasználat. Ezen kívül közölte, hogy ugyanekkor nem fog kelleni védettségi igazolvány a szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, valamint strandokra. A védettségi igazolványok használata a tömegrendezvényeken fenn marad.

A kormányinfón az uniós digitális zöldkártyáról is szó esett, ami július 1-től lesz elérhető. A kormány tájékoztató kampányt indít ezzel kapcsolatban. A zöldkártya lehet papír alapú vagy digitális, a szomszédos országokba már ezek nélkül is lehet utazni. Nemcsak az oltás tényét, hanem a betegségen való átesettséget illetve a negatív PCR-teszteket is mutatni fogja majd.

Gulyás Gergely elmondta, az elmúlt napokban átlagosan körülbelül 10 ezer embert oltottak be az első adaggal, ha így haladunk tovább, akkor 5 nap múlva elérhetjük az 5,5 millió beoltottat.

Ezt várják a HR szakemberek a poszt-Covid időszakra vonatkozóan.

Leadfotó: MTI/Balogh Zoltán

Oldalak