Felmondás után: mennyire legyünk őszinték a kilépő interjú során?

A legtöbb helyen, felmondás után részt kell vennünk egy kilépő interjún, ahol a főnök megérdeklődi, hogy éreztük magunkat a munkahelyen, min változtatnánk stb. Már nincs tétje annak, mit mondunk - lehetünk-e őszinték? Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

Milyen esetben van kilépő interjú?

Kilépő interjúról akkor beszélünk, ha mi magunk kezdeményeztük a felmondást és a távozást. Amennyiben felelős mérlegelés után arra jutottunk, hogy felmondunk a jelenlegi munkahelyen, akkor ezt a döntést hivatalosan is jeleznünk kell. Attól függően, mennyire voltak megelégedve a munkánkkal, vagy mennyire töltünk be kulcspozíciót, vagy mennyire fontos a vállalat számára a szakmai tudásunk, elkezdődhet egy komoly beszélgetés a főnökünkkel és a HR-es kollégával. Lehet, hogy megpróbálnak meggyőzni a maradás mellett, újabb munkakört, karrier lehetőséget vagy akár magasabb jövedelmet ajánlanak. Ezeket lehet mérlegelni, sőt az is elképzelhető, hogy a felajánlott lehetőség számunkra is olyan kedvező, hogy a maradás mellett döntünk. Azonban ha eltökélt szándékunk a távozás, akkor a vállalatnak is tudomásul kell vennie a határozott döntésünket, és a jogszabályi, törvényi előírásoknak megfelelően kezelni a felmondási folyamatot.

Ha a vállalat döntött a menesztésünk mellett, amit írásban meg is kell indokolnia, akkor ne számítsunk ilyen interjúra. Ez egy teljesen más helyzet, itt mi kapunk visszajelzést az indoklás során, miért is szeretnének megválni tőlünk.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak