Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? - Április 22. a Föld napja

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Idén itthon már 31. alkalommal adja hírül a környezetvédelem jelentőségét a Föld Napja Alapítvány.

1970. április 22-én egy amerikai egyetemista emelte fel hangját a természtért, akihez 25 millióan azonnal csatlakoztak. Felszólalásuk következményeként USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Magyarország is csatlakozott a mozgalomhoz, környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt.

Denis Hayes, az első Föld napja koordinátora, a lázadó klímavédő mára már maga is nagypapa, de több mint 50 évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatai ma is érvényesek: "Az igazán nagy kérdés nem az, hogyan tudjuk a múlt népszerű és költséghatékony vívmányait megvédeni, hanem az, hogy hogyan mozdulunk a globális problémák felé, amelyeknek köztudottan nem sikerült megfelelő címeket találnunk."

Egy 2020-ban készült, az Architecturalrecord.com számára adott interjúban Hayes mesélt a kezdetekről. A mozgalom az első pillanattól nemzetközi volt. Már az első évben, 1970-ben 144 ország csatlakozott A Föld napja kezdeményezéshez, ma pedig már Hayes alapítványa a Bullitt Foundation olyan kérdésekben is irányadó, hogy hogyan kellene az újonnan épülő épületek anyagait, struktúráját és felhasználását környezetbaráttá tenni vagy hogy mit tehetünk a klímaváltozás ellen. Ez utóbbira a 2020-ban adott válasza: "Ezt a kérdést huszonöt évvel ezelőtt kellett volna feltenni. Azok a hurrikánok, tájfunok, aszályok, árvizek, futótüzek vagy az elsavasodás, amiktől akkor még csak tartottunk, ma már mind jelen vannak az életünkben. Nem tehetünk mást, minthogy megpróbálunk visszavenni a széndioxid kibocsátásból és minden egyéb környezetszennyező tevékenységünkből, ehhez pedig politikai összefogás szükséges."

A kezdeményezésre a Föld Napja alkalmából kerül sor Budapesten.

Oldalak